Što slabija ekonomija, to skuplje gorivo

Dodajte komentar

aloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori su i pored još uvijek važećeg umanjenja akciza veće ili gotovo na istom nivou kao u Hrvatskoj ili Sloveniji, dok su naftni derivati kod nas značajno skuplji nego u Sjevernoj Makedoniji. U Srbiji, Kosovu i Albaniji su cijene dizela i benzina veće nego kod nas, dok je u BiH dizel skuplji, ali je najprodavaniji benzin od 95 oktana jeftiniji nego u Crnoj Gori.

CIJENE

Cijene benzina – eurosupera 95 i 98 su u Crnoj Gori od utorka skuplje po cent i trenutno iznose 1,41, odnosno 1,45 eura, dok je eurodizel pojefitnio dva centa i on sada košta 1,47 eura.

Interesantno je da je u Hrvatskoj koja je članica EU i država sa značajno većim životnim standardom, dizel jeftiniji jedan cent nego u Crnoj Gori, dok građani Hrvatske eurosuper 95 kupuju za 1,34 eura, odnosno sedam centi jeftinije nego građani Crne Gore. Sa druge strane, benzin od 98 oktana je u Hrvatskoj skuplji za 17 centi nego u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva finansija u odgovorima na pitanja Pobjede nijesu precizirali zašto je dizel jeftiniji u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori, dok je ministar finansija Aleksandar Damjanović u srijedu, na radnom doručku sa novinarima, saopštio da je razlog taj što Hrvatska vjerovatno nabavlja gorivo po povoljnijim uslovima nego Crna Gora, aludirajući vjerovatno na to što Hrvatska ima sopstvenu proizvodnju naftnih derivata, kao i da je visina akcize u Hrvatskoj vjerovatno manja nego u Crnoj Gori. Akciza na bezolovni benzin u Crnoj Gori iznosi 549 eura za 1.000 litara dok je za dizel u iznosu od 440 eura za 1.000 litara.

U još jednoj državi bivše Jugoslavije, Sloveniji, koja je članica EU, cijena dizela je samo jedan cent veća nego u Crnoj Gori i iznosi 1,48 eura, dok je cijena benzina od 95 oktana čak 13 centi niža nego u Crnoj Gori. Benzin od 95 oktana građani Slovenije plaćaju deset centi skuplje nego građani Crne Gore.

U Sjevernoj Makedoniji maloprodajne cijene naftnih derivata su drastično niže nego u Crnoj Gori. U Crnoj Gori dizel je čak 16 centi skuplji nego u Sjevernoj Makedoniji, benzin od 95 oktana je 12 centi skuplji, a od 98 oktana 13 centi skuplji nego u Crnoj Gori.

AKCIZE

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da je u cilju obezbjeđenja stabilnosti cijena naftnih derivata kao i zaštite životnog standarda građana usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu, Skupština 5. maja prošle godine usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama kojim je data mogućnost Vladi da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 50 odsto, za bezolovni benzin i gasna ulja, za period do tri mjeseca.

Shodno navedenom zakonskom ovlašćenju Vlada je lani 9. maja donijela odluku o umanjenju iznosa akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja. – Imajući u vidu trenutnu stabilizaciju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, Vlada je, na prijedlog Ministarstva finansija, krajem prošle godine usvojila izmjene navedene odluke kojom je izvršeno umanjenje iznosa akcize za 15 odsto za period od 4. januara do 27. februara ove godine – podsjetili su iz tog vladinog resora, prenosi Pobjeda.

Govoreći o maloprodajnim cijenama u narednom periodu predstavnici Ministarstva finansija su naveli da će to zavisiti od kretanja cijena naftnih derivata na svjetskoj berzi, odnosno u zavisnosti od poremećaja na tržištu i eventualnog povećanja cijena naftnih derivata kao i uticaju tih promjena na državni budžet.

– Imajući u vidu navedeno, ukazujemo da se nakon detaljne analize o uticaju ovih promjena na prihode budžeta, kao i zbog trenutne stabilizacije cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu, ovo ministarstvo opredijelilo za postepeno smanjenje umanjenja, do nivoa od 15 odsto. Ukoliko se nastave poremećaji na tržištu naftnim derivatima koji bi doveli do značajnog povećanja kao i poskupljenja na tržištu naftnim derivatima, u tom slučaju bi ovo ministarstvo predložilo zakonom propisanu mogućnost umanjenja akcize do 50 odsto – kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su podsjetili da je prethodno posljednje povećanje akcize na goriva izvršeno početkom 2017. godine nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o akcizama. Iz Ministarstva finansija podsjetili su da se odredbama Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata propisuju maksimalne maloprodajne cijene za bezolovni motorni benzin

(eurosuper 95 i eurosuper 98) i eurodizel, za prodaju u Crnoj Gori. – Prema odredbama navedene uredbe, maksimalna maloprodajna cijena naftnih derivata koja – pored akcize, PDV-a i carine – obuhvata međunarodne elemente cijene (baziran na Platt’s kotacijama) koji značajno utiču na formiranje maloprodajne cijene naftnih derivata – saopštili su iz Ministarstva finansija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *