Da li tehnološki sektor doživljava potop?

Dodajte komentar

Microsoft ukida 10.000 radnih mjesta, Amazon počeo da dijeli otkaze za 18.000 zaposlenih, Meta otpušta 11.000…

To su neki od naslova koji preplavljuju medije posljednjih par dana, uz spekulacije da je riječ o potopu tehnološkog sektora – najvećem od “dot-com” krize.

Spekulacije pokrenula Microsoftova objava otkaza

“Američki softverski div Microsoft najavio je kako će ukinuti 10.000 radnih mjesta jer njegovi klijenti cloud tehnologija preispituju potrošnju zbog recesije. Otkazi će obuhvatiti nešto manje od pet odsto radne snage i biće zaključeni do kraja marta”, napisao je u poruci zaposlenima izvršni direktor Satya Nadella.

Kupci žele da “optimizuju” digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki djelovi svijeta u recesiji, a drugi to tek očekuju, objasnio je Nadella.

Microsoft će i dalje zapošljavati u “strateškim područjima”, uključujući – vjerovatno – vještačku inteligenciju. Kompanija je tako razmatrala mogućnost da poveća milijardu dolara vrijedan udio u startupu OpenAI-u, koji stoji iza ChatGPT-a – chatbot senzacije iz Silicijumske doline.

Da li drugi slijede Microsoft?

Otkazi u Microsoftu nadovezuju se na desetine hiljada najavljenih otkaza u tehnološkom sektoru, koji smanjuje broj zaposlenih nakon snažnog rasta tokom pandemije.

Amazon je počeo da dijeli otkaze za 18.000 zaposlenih, Meta – krovna kompanija Facebook-a i Instagram-a planira da otpusti 11.000 zaposlenih, a Salesforce deset odsto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Hina prenosi kako je prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas najavljeno više od 97.000 otkaza u tehnološkom sektoru, što je najviše od 2002. godine kada je bez posla u sektoru ostala 131.000 radnika.

“Takvu aktivnost nismo vidjeli od dot-com kraha”, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te kompanije, aludirajući na “pucanje balona” u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *