OECD: Globalni minimalni porez za kompanije donio bi dodatnih 220 milijardi dolara

Dodajte komentar

Uvođenje globalnog minimalnog poreza na dobit kompanijama donijelo bi vladama dodatnih 220 milijardi dolara godišnjeg prihoda, prema ažuriranoj procjeni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Riječ je o znatno većem iznosu od prvobitno procijenjenih 150 milijardi dolara koliko bi donijelo uvođenje poreske stope od 15 posto.

Više od 130 zemalja, koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, pristalo je uvesti nižu granicu poreza na dobit poduzeća 2021. godine, čime žele spriječiti multinacionalke u traženju niskih poreskih stopa, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Minimalna globalna porezna stopa poznata je kao drugi stup porezne reforme koju predviđa OECD. Prvi stup, koji predviđa oporezivanje kompanija na kojima ostvaruju dobit radi suzbijanja utaje poreza, a usmjeren je prvenstveno na digitalne divove, još nije dovršen.

OECD je takođe povisio svoju procjenu iznosa godišnje dobiti koja bi mogla potpasti pod odredbe prvog stupa, sa 125 milijardi dolara na 200 milijardi dolara. To bi stvorilo 13 do 36 milijardi dolara dodatnih poreskih prihoda, što bi takođe značajno pomoglo zemljama s niskim i srednjim prihodima.

“Međunarodna zajednica postigla je značajan napredak u sprovođenju ovih reformi, koje bi trebale osigurati pravednije međunarodne poreske aranžmane i bolje funkcionisanje u digitalizovanoj i globalizovanoj svjetskoj privredi”, objasnio je glavni sekretar OECD-a Mathias Cormann u saopštenju za javnost, prenosi SEEbiz.

“Nova analiza ekonomskog učinka ponavlja važnost sprovođenja ovih reformi kako bi se osiguralo ostvarenje ovih značajnih potencijalnih prihoda”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *