Nevjerovatni prizori u britanskim marketima: Zbog krađa trgovci stavljaju katance na brojne prehrambene proizvode

Dodajte komentar

Dok se cijeli svijet zabavlja na račun sage o britanskoj kraljevskoj porodici i čita pikanterije iz memoara princa Harryja, Britanci se iz dana u dan suočavaju sa sve većom ekonomskom krizom, non stop su im neki štrajkovi, a perspektiva im uopšte ne izgleda bajno. Premijere mijenjaju kao na traci, a ekonomija im samo tone. Britanci sve manje toga mogu kupiti za svoje plate, jer inflacija ih dobrano nagriza, pa nije za čuditi se da je sve više lopovluka.

Krađe u prodavnicama porasle su za 18 posto u odnosu na proteklu godinu, a inflacija im je u decembru dostigla rekordnih 14,7 posto.

Krade se masovno i hrana po supermarketima, a ono što je donedavno bilo nezamislivo postao je svakodnevni prizor u londonskim supermarketima: zbog ogromnih gubitaka u inkasima, trgovci su masovno počeli stavljati katance na brojne prehrambene proizvode, čak i na mlijeko, sir i jaja.

Dosad smo takvu zaštitu viđali samo na luksuznim tehničkim proizvodima i odjeći, ali da će se osnovne namirnice stavljati pod ključ, e to je već nešto novo.

U zadnje vrijeme najviše se krade meso i to odresci. Kako piše Mirror, u jednoj Tescovoj trgovini u centru Londona, počeli su zaključavati i frižidere. Stavili su na njih katance da spriječe kupce da sami uzimaju meso i onemoguće potencijalne lopove da ga ukradu i onda kasnije jeftino preprodaju.

Stavili su natpis na hladnjak na kojem kupce pozivaju da se obrate trgovcima ukoliko im treba komad mesa, a sličnu praksu uvele su i druge trgovine po Velikoj Britaniji.

Tako su trgovci u Aldijevoj trgovini u istočnom Londonu objasnili novinaru Harryju Wallopu zašto su odresci “dostupni samo na zahtjev”.

– Ako ih izložimo bez zaštite, odmah ih pokradu.

Stručnjaci kažu da je problem ozbiljan i da bi kradljivci odrezaka mogli koštati trgovine do 15 posto njihove dobiti.

Profesor Joshua Bamfield iz Centra za istraživanje maloprodaje rekao je da lopovi ciljaju odreske jer ih je tako lako prodati.

– Mogu ih prodavati od vrata do vrata ili, ako uzmu dovoljno, prodavati ih pubovima – kaže on.

Po Twitteru se masovno objavljuju fotografije panceta i kobasica pod ključem.

– Ovo mora da je šala! Tako smo nisko spali – komentarisali su ljudi…

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *