Kolike su plate predsjednika u regionu?

Dodajte komentar

Iako mu je juče povećana plata, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje će primati najnižu platu od svih svojih kolega u regionu, i ona će iznositi oko 170.000 dinara mjesečno.

Naime, na sjednici predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije Milenko Jovanov podsetio je da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava, pa tako i predsjedniku Republike, plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine.

U Vučićevom slučaju to znači da će njegov mjesečni lični dohodak od sada iznositi skoro 1.500 eura.

Ta plata je i dalje niža od primanja predsjednika drugih država u regionu u kome se nalazi Srbija. Najveću platu pak u ovom dijelu Evrope ima predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar čija primanja su 3.322 eura mjesečno. Predskednik Hrvatske Zoran Milanović je za funkciju koju obavlja plaćen 3.000 eura.

Aktuelni članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić mjesečno zarađuju na svojim pozicijama 2.922 eura mjesečno. Po visini plata odmah iza njih je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čija je plata 2.420 eura.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj mjesečno pak zarađuje 2.208 eura dok je plata koju prima predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski 1.500 eura.

Izvor: Danas.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *