Da li je Musk svjesno prevario investitore svojim Tvitovima?

Dodajte komentar

Advokat koji zastupa investitore kompanije Tesla Inc. izjavo je na suđenju u San Francisku izvršnom direktoru Tesle Ilonu Masku da je Mask “lagao” kada je 2018. tvitovao da je obezbijedio finansiranje za privatno preuzimanje te kompanije.

Maskovi tvitovi doveli su do toga da “obični ljudi” izgube milione, rekao je Nikolas Porit, glavni advokat investitora, tokom uvodnog izlaganja pred porotom Saveznog suda u San Francisku, prenosi Rojters.

“Milioni dolara su izgubljeni kada su njegove laži objavljene”, dodao je on.

Teslin investitor Glen Litlton zatražio je odštetu u ime akcionara koji su trgovali akcijama kompanije u danima nakon što je Ilon Mask na Tviteru objelodanio planove za otkup kompanije, u avgustu 2018. godine, zloupotrebivši ovlašćenja predsjednika kompanije.

Kako navodi Rojters, na ovom potencijalno dramatičnom suđenju, devetočlana porota će utvrditi da li je Mask kao tadašnji izvršni direktor Tesle svjesno prevario investitore tvrdeći u tvitovima od 7. avgusta 2018. da je obezbijedio finansiranje od 72 milijarde dolara kako bi Tesla postala njegova privatna kompanija, da bi kasnije još jednim tvitom potvrdio da će ih kupiti po vrijednosti od 420 američkih dolara za jednu vlasničku akciju.

Zahvaljujući ovim tvitovima cijene akcija Tesle su skočile za vrlo kratko vrijeme da bi ubrzo, kada se saznalo da je sve spin, pale daleko ispod vrijednosti koje su imale prije Maskovih tvitova. Sud će utvrditi da li su akcionari oštećeni i za koliko.

Ovi tvitovi su privukli pažnju saveznog Regulatornog tijela za hartije od vrijednosti, koje je utvrdilo da je bilo spekulacija i na kraju se nagodili sa Maskom da prizna prekršaj i plati kaznu od 40 miliona dolara, kao i da se povuče sa pozicije predsjednika Tesle.

Američki okružni sudija Edvard Čen, koji nadgleda suđenje, ocijenio je da su Maskove izjave o statusu dogovora bile lažne i da je Mask ove tvrdnje iznio nepromišljeno, budući da do dogovora o finansiranju nije došlo. Mask će ove nedjelje imati priliku da pred Sudom objasni svoj postupak.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *