Argentinske banke šire trezore zbog velike inflacije

Dodajte komentar

Argentinski pezos depresira tako brzo da bankama ponestaje prostora za čuvanje novčanica kojima je pala vrijednost.

Banke u ekonomiji tipično sklonoj krizi, uključujući Banco Galicia i lokalnu jedinicu španske Banco Santander SA, instaliraju više trezora za čuvanje gotovine u trenutku kada je novčanica najvećeg apoena vrijedna manje od tri američka dolara, piše Bloomberg.

Samo prošle nedjelje, poslovna komora u Buenos Ajresu pozvala je centralnu banku da počne da štampa novčanice većih apoena kako bi se pozabavila narastajućim problemima transakcija sa većim brojem novčanica.

Centralna banka se do sada odupirala pozivima da odštampa novčanicu sa apoenom većim od 1.000 pezosa, što je u srijedu po uličnom kursu vrijedjelo samo 2,65 dolara. Pošto cijene rastu trocifrenim tempom godišnje, Argentinci užurbano podižu novac na bankomatima, dok turisti takođe često nose gomilu gotovine.

Za banke, koje moraju da transportuju gotovinu do ekspozitura banaka i bankomata, to otvara i jedinstvene prostorne izazove.

Kao odgovor na problem, Banco Galicia planira da ove godine otvori dva nova trezora za skladištenje gotovine, pošto je već povećala ukupan broj trezora sa dva u 2019. godini na 10 prošle godine.

Od kada je predsjednik Alberto Fernandez preuzeo dužnost u decembru 2019. godine, količina novca u javnom opticaju se učetvorostručila na 3,8 biliona pezosa (20,8 milijardi dolara) sa 895 milijardi pezosa, prema podacima centralne banke. U međuvremenu, novčanica od 1.000 pezosa ostala je najveći apoen.

Poslovna komora koja grupiše male firme u glavnom gradu Argentine pozvala je monetarne vlasti da štampaju veće novčanice kako bi se olakšala trgovina.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *