Ukida se roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana

Sporazum o romingu, prema kom će građani zemalja Zapadnog Balkana plaćati cijene razgovora i korišćenja mobilnog interneta u EU kao u svojim zemljama, zaživjeće ove godine, tvrdi hrvatski saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Glavašević, koji je tu informaciju objavio na Tviteru, tvrdi da je sporazum blizu realizacije.

“Danas je u Saboru održan odbor za evropske poslove, na kojem je državni sekretar Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi to trebalo da se realizuje, odnosno stupi na snagu, rekla je – ove godine”, rekao je Glavašević za hrvatske medije, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vrijeme.

U sporazum bi, prema Glavaševićevim riječima, trebalo da budu uključene sve zemlje Zapadnog Balkana koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji.

To je dio šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsedavala Evropskom unijom.

“Ideja je bila da se napravi modifikovani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterijume, njihovi građani već mogu da uživaju neke benefite i pre ulaska u Uniju”, rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cijene odnositi sporazum, odnosno radi li se i o telefonskim razgovorima i internetu, Glavašević je odgovorio potvrdno.

“Ali, biće tu i zaštitna klauzula, koja će spriječiti da npr. neko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, dampinškim cijenama”, rekao je Glavašević za hrvatski portal Indeks.

 

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.