Njemački trgovački lanac ukinuo gotovinsko plaćanje

Dodajte komentar

Njemački tehnološki lanac Gravis, koji blisko sarađuje s Eplom (Apple), od 16. januara više neće primati gotovinska plaćanja.

Kompanija je potvrdila kako se to odnosi na svaku od njihovih 40 prodavnica u Njemačkoj i bez obzira na kupovnu vrijednost.

To znači da čak i ako samo želite da kupite nešto što košta nekoliko eura, kovanice i novčanice iz vašeg novčanika vam neće pomoći, prenosi Fenix magazin.

Kompanija kaže da je udio plaćanja u gotovini „zanemarljiv“ već otprilike dvije godine. Još samo „mali jednocifreni postotak” kupaca danas u Gravisu plaća u gotovini.

Lanac takođe ističe da je svoju odluku donio nakon „uspješne test faze u odabranim objektima temeljene na natprosječnom prihvatanju bezgotovinskog plaćanja“.

Bezgotovinsko plaćanje je „jednostavno, sigurno, brzo sa stajališta kupca i odavno je naučeno. Aktivno slijedimo put naših kupaca“, poručili su iz kompanije.

Riječ je i o troškovima

Iza toga ne stoji samo orijentacija prema ponašanju kupaca, već i poslovna računica.

„Za nas kao trgovca bezgotovinsko plaćanje je jeftinije, jednostavnije i omogućuje brže procese“, rezimira vlastite prednosti Gravis.

Gotovina je emocionalno nabijena tema, posebno u Njemačkoj, zemlji u kojoj se gotovina još uvjek relativno često koristi. Kod kompanije kao što je Gravis argument u prilog gotovinskom plaćanju bio bi taj da dosad nije bio problem da se tehnički uređaji i pribor kupuju ovim načinom plaćanja.

I naravno plaćanje gotovinom kao jednim od nekoliko načina plaćanja čini kupce fleksibilnijima. Prošlog proljeća plaćanje karticom privremeno više nije bilo moguće kod brojnih trgovaca zbog tehničkih problema na jednom, široko korišćenom terminalu za plaćanje.

Gravis je sa svojih 40 podružnica jedan od najpoznatijih njemačkih trgovaca tehnologijom i prisutna je, na primjer, u Hamburgu, Kolnu i Berlinu. Prema njihovim izjavama, to je „najveći njemački ovlašćeni Eplov trgovački lanac“ i „najveći sertifikovani Eplov servisni partner“ u cijeloj Evropi. Gravis pripada kompaniji Freenet AG.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *