Damjanović: U jeku inflacije uspjeli smo da očuvamo kupovnu moć stanovništva

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sa radnog doručka sa novinarima poručio je da je uticaj dnevne politike bio minimalan na rad Ministarstva.

Druga opšta ocjena koju je dao na sastanku bila bi da Ministarstvo nije imalo lak zadatak da funkcioniše usred sajber napada, kojim je ovaj resor bio najviše pogođen.

“Ni dan danas nijesmo uspjeli da se oporavimo u potpunosti od napada”, naveo je Damjanović.

“Pokušali smo da budžetsku godinu zaokružimo novitetom, a to je da sve obaveze koje su prispjele u 2022. budu do kraja godine isplaćene i ne budu prenošene u 2023.”, poručio je Damjanović.

U fokusu resora je, navodi, bilo očuvanje životnog standarda.

“U jeku inflacije koja je iznosila 15-20 odsto, uspjeli smo da očuvamo kupovnu moć stanovništva. PDV nije uvećan, a 50 miliona eura uloženo je  kako bismo smanjili fluktuacije cijena goriva što je više moguće”, istakao je Damjanović.

Za Alimentacioni fond za 2023. izdvojeno sedam miliona eura.

“Devet ipo hiljada eura je isplaćeno juće na ime opština Bijelo Polje, Danilovgrad, Podgorica i Mojkovac. 30% je glasilo na ime muških osoba, a veliki je broj podnijetih zahtjeva – 242 , a riješeno je tek 20 zahtjeva”, poručila sekretarka MF Ana Raičević.

Damjanović odbio da produži koncesiju “Džek potu” na još pet godina
“Džek pot” je smatrao da može za dva miliona da dobije koncesiju na 10 godina plus pet, plus pet, plus pet, što država smatra da nije moguće, već da moraju da ponovo dobiju koncesiju i plate naknadu od dva miliona – rekao je Damjanović

Odbio je zahtjev koncesionara “Džek pot” za produženjem koncesije za priređivanje igara na sreću u kazinu u Bečićima na još pet godina. Ministar je najavio da će uskoro biti raspisan novi konkurs za davanje koncesije na koji se može prijaviti “Džek pot”, kao i druge zainteresovane firme.

– Društvo koje dobije koncesiju moraće da plati jednokratnu naknadu od dva miliona. “Džek pot” je smatrao da može za dva miliona da dobije koncesiju na 10 godina plus pet, plus pet, plus pet, što država smatra da nije moguće, već da moraju da ponovo dobiju koncesiju i plate naknadu od dva miliona – rekao je Damjanović.

Vlasnici “Džek pota” su Branislav Mićunović i Sava Grbović.

Damjanović je podsjetio da je Privredni sud od februara do oktobra omogućio “Džek potu” da priredjuje igre na sreću u kazinu donošenjem privremene mjere.

Kazao je i da država treba da donese novi zakon o igrama na sreću, te da taj zakon nije usmjeren na pojedince, već prije svega na onlajn kladjenje. Sadašnji sistem igara na sreću je uređen zakonom iz 2004. godine.

Istakao je i da od igara na sreću država prihoduje oko 15 miliona, a da može da prihoduje do 40 miliona eura.

Rekao je da novac koji je država izdvojila za njegov odlazak u Banjaluku da obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske, on neće vraćati jer smatra da je samo ispunio svoje obaveze kao ministar te da državu za tih 200 eura nije oštetio, već da je otišao kao dobar prijatelj RS.

“I Milo Đukanović je išao kod Milorada Dodika, pa ne vidim problem u tome”, kazao je Damjanović.

Dan/Antena M

Check Also

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

Od Kine do Dubaija, donosimo 10 najvećih solarnih farmi na svijetu u odnosu na kapacitet …

One comment

  1. Hahahahaha bankar me odlučio da malo pomiluje lopeg ministra finansija… Biće da je zvala Nafrakana ili neka od ministrovih treptavica… Hahahagaha kakav poraz MF..

Leave a Reply

Your email address will not be published.