Željezarci ove sedmice očekuju pregovore sa EPCG: Sa krova će sići samo u fabričke pogone

Dodajte komentar

Ni gotovo dvije sedmice od potpisivanja ugovora sa Tosjali grupom o preuzimanju imovine nikšićke Željezare, sudbina bivših radnika ovog preduzeća i dalje nije riješena, odnosno radnici i dalje borave na krovu fabrike iščekujući sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) o rešavanju njihovog statusa.

<!–more–>

Radnici u toku ove sedmice očekuju poziv, na kom će, kako se nadaju, biti postignut dogovor da se njih 229 zaposli ponovo u fabrici.

”Svi znaju da se u ovu priču ušlo zbog nas i da smo mi ti koji su i najzaslužniji što se Željezara vratila u državno vlasništvo, kazao je Vujović
Prema riječima predsjednika sindikata Ivana Vujovića, borba radnika biće završena onoga dana kada se svi sa krova spuste u proizvodne pogone.

On ističe i da se u toku ove sedmice očekuje formiranje kompanije Željezara Solar koja će preuzeti upravljanje vrijednom imovinom, nakon čega bi trebalo da se krene u pregovore o zapošljavanju radnika.

– Nadamo se, kad se formira firma, da će nas pozvati na razgovor i da će prvi radnici koji počnu da rade u novoosnovanoj firmi biti bivši radnici Željezare. Jer svi znaju da se u ovu priču ušlo zbog nas i da smo mi ti koji su i najzaslužniji što se Željezara vratila u državno vlasništvo – poručio je Vujović.

Vujović je još jednom ponovio da će radnici biti istrajni, kao što su i bili u toku sedam mjeseci protesta, te da neće silaziti sa krova fabrike do okončanja pregovora.

– Ono što je sigurno jeste da mi nećemo napuštati krov fabrike dok se ne vratimo u proizvodne pogone. I naravno da niko neće ući da radi u novu firmu prije radnika Željezare. Ja se nadam da i EPCG to zna i da su njihove namjere upravo u tom pravcu, da prvi radnici koji će biti zaposleni budu upravo ovi ljudi koji se nalaze na krovu fabrike – zaključio je Vujović.

Radnici Željezare sa protestima su počeli 2. juna i protestovali su narednih sedam mjeseci, zahtijevajući da ostanu na svojim radnim mjestima. Ipak, turski investitor Tosjali grupa, koja je skoro deceniju upravljala nikšićkom fabrikom, početkom septembra je radnicima uručila otkaze i uplatila otpremnine. Brojni protestni skupovi ispred Vlade, ambasade Turske i u krugu fabrike, doveli su do uključivanja države u ovaj slučaj, pa je EPCG nakon višemjesečnih pregovora uspjela da postigne dogovor sa turskim vlasnicima i zaključi ugovor o kupovini za 20 miliona eura u dvije rate. Novac za kupovinu obezbijeđen je kupovinom akcija EPCG.

<strong>Ugovor potpisan 30. decembra</strong>

Elektroprivreda i Tosjali zaključile su ugovor o kupovini imovine bivše Željezare 30. decembra po cijeni od 20 miliona eura. Imovina će biti prenijeta na novoformiranu firmu Željezara Solar, čiji je vlasnik EPCG.

Vrijednost ugovora je 20 miliona eura, od čega je 15 miliona obezbijeđeno sredstvima kojima je u septembru ove godine država na aukciji u postupku otuđenja sopstvenih akcija, otkupila 3.340.757 akcija EPCG, odnosno 28,27 odsto od iznosa predviđenog za otuđenje.

Potpisivanjem ugovora, EPCG je došla u priliku da proširi svoj proizvodni portfolio, jer imovina Željezare, zbog snage priključka, ima veliki solarni potencijal.

<strong>Dan</strong>

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *