Hotel “Igalo” ide na licitaciju bez hipoteke

Naslednici Aleksandra Acovića su nakon 43 godine pravne borbe za povrat oduzetog im zemljišta, na kojem je izgrađen hotel “Igalo”, dobili presudu u svoju korist. Pravni zastupnik porodice Acović, Vukašin Šimrak potvrdio je za “Dan” da je presuda pravosnažna i izvršna, te da će se hotel “Igalo”, vlasništvo Vektre Boke, uskoro naći na licitaciji nakon što vještak procijeni vrijednost imovine. Šimrak dodaje da po sudskoj presudi potraživanja porodice Acović iznose oko četiri miliona eura sa kamatama i da je pokrenut postupak prinudnog izvršenja.

– Radi naplate tog potraživanja opredijeljena je prodaja hotela “Igalo” jer je još 2003. godine sud odredio privremenu mjeru zabrane otuđenja i opterećenja hotela radi obezbjeđenja tog potraživanja. Ova mjera je praktično spasila hotel “Igalo” od raznih hipoteka kojima je opterećena imovina Vektre Boke. Naravno, nijedna banka nije htjela da konstituiše hipoteku na toliko vrijednom objektu ako već ima prethodno obezbjeđenje. Postupak izvršenja je počeo, sada će ići procjena vrijednosti pa javna prodaja – objasnio je Šimrak.

On navodi da je hotel “Igalo” opterećen raznim zabilježbama parničkih postupaka i drugih potraživanja, koje je nemoguće izbrisati ni za 10 godina.

– Ima još zabilježbi iz UTRO Boke, prekinutih parničnih postupaka, a da bi se ta zabilježba izbrisala morao bi se završiti postupak, što u ovim okolnostima nije moguće. Međutim, u ovakvim okolnostima prinudne prodaje novi sticalac koji na javnoj prodaji kupi hotel “Igalo” biće rasterećen svih tih zabilježbi. Znači, u izvršnom postupku javni izvršitelj predaje objekat sticaocu bez ikakvih zabilježbi. Eto prilike i za jednu valjanu investiciju u Herceg Novom, možda i najveću do sada – kazao je Šimrak i dodao da prvu licitaciju očekuje za oko mjesec.

Podsjećamo da je i prvostepena odluka pred Osnovnim sudom u Herceg Novom 2012. godine bila u korist porodice Acović, ali se kompanija Vektra “Boka” na nju žalila, te je sudski proces šetao od Osnovnog, preko Višeg do Ustavnog suda. U prvostepenom postupku presuđeno je i da Opština plati 83.000 eura za zemljište koje je pripadalo Acoviću na kojem se danas nalazi Omladinski park u Igalu. Tada se Opština žalila na presudu.

Inače, nakon što je Vektra 2007. godine privatizovala HTP Boka, svi hoteli i objekti ovog nekada turističkog giganta, uključujući i hotel “Igalo”, doživljavaju sudbinu zatvaranja (osim hotela “Plaža” koji u kontinuitetu propada), potom prepuštanja zubu vremena, poput hotela”Igalo”, motela “Dubrava”, “Borići”… ili naprosto rušenja, kao što je bio slučaj sa hotelom “Tamaris”.

I naslednici Vladete Savčića traže nadoknadu za zemljište

Podsjetićemo, Aleksandar Acović je prije Drugog svjetskog rata, zajedno sa Vladetom Savčićem kupio 44.000 m2 atraktivnog zemljišta od morske obale do sadašnje Jadranske magistrale u Igalu. Polovina tog placa koja je pripala Acoviću, 1959. godine je nacionalizovana, a osamdesetih godina prošlog vijeka njegovim naslednicima je sudskom odlukom plaćeno 6.000 m. Za ostatak nikada nije sproveden upravni postupak, pa je Opština, kao društvenu imovinu, posjed ustupila HTP Boka koja je na dijelu parcele izgradila hotel “Igalo”.

I naslednici Vladete Savčića traže nadoknadu za zemljište na kome je izgrađena Prva faza Instituta “Dr Simo Milošević”, a prije Drugog svjetskog rata tu je radio hotel “Igalo”. Savčić je bio vlasnik još oko 40.000 kvadrata zemljišta u Igalu na kome je izgrađena vila “Galeb”, poznatija kao Titova vila, koja je sada u sastavu Instituta Igalo.

Dan

Check Also

Šta je “succession sindrom”?

Hit drama “Succession” upravo se završila i, bez obzira na to da li vam je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.