Oksfam: Svaki milijarder je neuspjeh javne politike, oporezujte ih više

Nevladina organizacija Oksfam (Oxfam) je, povodom otvraranje Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, pozvala svjetske lidere da značajno povećaju poreze ultrabogatima, uključujući one na dohodak i kapitalnu dobit, a koji predstavljau najvažniji izvor prihoda za milijardere u većini zemalja.

„Svaki milijarder je neuspjeh javne politike“, naglašava u svom izvještaju Oksfam, ističući da je „ekonomska nejednakost dostigla krajnji i opasan nivo“.

Najbogatijih jedan odsto ljudi na Zemlji ostvarilo je skoro dvije trećine novog bogatstva stvorenog od početka pandemije, navodi Oksfam u danas objavljenom izvještaju. Grupa je predložila povećanje poreza na prihod milijardera, piše Vašington post.

Uoči početka skupa u Davosu, Oksfam ističe da su najbogatiji na svijetu „apsorbovali veći dio globalnog bogatstva tokom pandemije i tokom protekle decenije, dok se globalno siromaštvo povećalo prvi put u 25 godina“.

U izvještaju pod nazivom „Opstanak najbogatijih“ naglašeno je da se planeta suočava sa „polikrizom“ klimatskih promjena, tereta troškova života, široko rasprostranjene gladi i neviđenog pada ljudskog razvoja, a Oksfam poziva svjetske lidere koji će se okupiti u poznatom švajcarskom skijalištu da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

Zahvaljujući naglom rastu cijena na berzi, bogati su u posljednjoj deceniji postali još bogatiji: na 100 dolara stvorenog bogatstva, 54,4 dolara završila su u džepovima jedan odsto najbogatijih pojedinaca, a 70 centi je otišlo u 50 odsto siromašnih, ukazuje ta nevladina organizacija. Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi dalje Oksfam, čija je izvršna direktorka Gabrijela Buše pozvana na forum.

„Krajnja koncentracija bogatstva potkopava privredni rast, korumpira političare i medije, nagriza demokratiju i produbljuje nejednakost“, konstatovano je u izvještaju.

Oksfam upozorava i da nejednakost postala „egzistencijalna prijetnja našim društvima“ i da paralizuje sposobnost društava da zaustave siromašenje. Nejednakost prijeti budućnosti planete, naglašava se u izveštaju „Opstanak najbogatijih“.

FoNet

Check Also

Air Montenegro organizovao prve charter letove sa tržišta zemalja Baltika

Imajući u vidu značaj emitivnih tržišta zemalja Baltika, Estonije, Litvanije I Letonije na turistički promet …

Leave a Reply

Your email address will not be published.