Koncesija za Aerodrome rizična, dugovanja oko 15 miliona

Dodajte komentar
Aerodrom Tivat

Vlada neće povlačiti nikakve poteze kojim bi državne monopole poput Aerodroma Crne Gore dala u ruke nekome drugom, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović povodom moguće odluke o budućnosti te kompanije. Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić kaže da koncesija za Aerodrome u Crnoj Gori nosi određene rizike.

Abazović je sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem posjetio ACG, gdje je poručio da ta državna kompanija ima punu podršku Vlade.

„Zajednički je konstatovano da uprkos velikom javašluku koji je postojao u prethodnom periodu, nedostatku investicija, Aerodromi se polako vraćaju i vraćaju dugovanja“, saopštio je Abazović i dodao da će se rezultati vidjeti tokom dvije naredne turističke sezone.

Ističe da je najveća potreba za investicijama je na Aerodromu u Tivtu.

Kada je riječ o koncesijama za Aerodrome Crne Gore, premijer poručuje da će Vlada najozbiljnije razmotiriti sve mogućnosti koje su na stolu.

U naredne dvije do tri sedmice, kako kaže, očekuju mišljenje Aerodroma Crne Gore o tome kako će se kompanija razvijati u narednem poriodu od pet ili 10 godina. Tek nakon toga, kako kaže, mogu se donositi dalje odluke.

„Ovo je kompanija u državnom vlasništvu i mi nećemo povlačiti nikakv potez koji bi monopole koje država ima, dao u ruke nekomo drugom“, poručio je Abazović.

Ističe da je cilj da Crna Gora dobije treći aerodrom, te da Vlada ima upite od stranih partnera o tome da li će Aerodrome dati pod koncesiju, pa moraju dati odgovore.

„Taj odgovor nije lagan, složene su okolnosti, a mi moramo da napravimo procjenu šta je najbolje za državu i ne smije se dozvoliti greška“, saopštio je premijer i poručio da nije za to da se odluka o koncesijama donosi na prečac.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić kaže da koncesija za Aerodrome u Crnoj Gori nosi određene rizike. Nije imao tačnu informaciju o tome koliki je trenutni dug Aerodroma.

U Aerodromima oko 780 zaposlenih

Abazović je kazao da u Aerodromima Crne Gore radi 780 ljudi, a za vrijeme bivšeg menadžmenta to je bilo oko 720 ljudi.

„Teze da se došlo do 1.000 zaposlenih na Aerodromina nijesu tačne“, saopštio je premijer.

Dobardžić je saopštio da su u martu 2021. zatekli sistematizaciju sa preko 830 sistematizovanih radnih mjesta. Krajem marta 2021. bilo je oko 730 radnika.

„Postoji povećanje broja zaposlenih, ali imali smo situaciju da u špicu sezone da 150 ljudi ide na bolovanje“, kazao je Dobardžić.

Naveo je da su prema ranijim informacijama dugovanja Aerodroma od 13 do 15 miliona eura.

Kada se u vid uzmu potraživanja prema MA i depozite u CBCG dogovi su, kako kaže Dobardžić, oko sedam miliona.

„Oko sedam miliona su dugovanja, Aerodromi su i likvidni i solventni“, zaključio je Dobardžić.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *