Jaz između bogatih i siromašnih raste vrtoglavom brzinom

Dodajte komentar

Prema izvještaju „Opstanak najbogatijih”, koji humanitarna organizacija danas predstavlja na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj – po prvi put za posljednjih 25 godina istovremeno rastu ekstremno siromaštvo i ekstremno bogatstvo.

Osim toga, velike firme i njihovi vlasnici profitiirali su od raznih kriza. Tako je od 2020. najbogatijem procentu čovječanstva pripalo ukupno 26 biliona američkih dolara – a preostalih 99 procenata je imalo na raspolaganju 16 biliona američkih dolara.

Većina gladnih su žene i djevojčice

U protekloj godini, bogatstvo milijardera je ponovo „naglo skočilo”, posebno zbog „vrtoglavo brzih profita prehrambenih i energetskih kompanija”. Među njima je 95 kompanija koje su više nego udvostručile profit prošle godine.

U Njemačkoj je 81 odsto ukupnog rasta bogatstva ostvarenog između 2020. i 2021. pripalo najbogatijem procentu stanovništva. A presotalih 19 odsto tog povećanja bogatstva odlazi na 99 odsto građana Njemačke.

Prema podacima Oksfama, najmanje 1,7 milijardi radnika živi u zemljama u kojima je inflacija veća od rasta plata. Otprilike svaka deseta osoba na svijetu gladuje. Prema Oksfamu, 60 odsto gladnih u svijetu su žene i djevojčice.

Vlade žele da smanje ulaganja u obrazovanje

Istovremeno, tri četvrtine svih vlada planira da smanji potrošnju u javnom sektoru, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

U tom kontekstu, organizacija je pozvala vlade da se suprotstave ovom trendu porezima na višak profita i ogromno bogatstvo. Oksfam zahtijeva porez na višak profita od najmanje 50 odsto, jer„dosadašnji planovi za oporezivanje tih kriznih profitera nisu uspjeli”.

Tako ostvareni prihodi morali bi da budu uloženi u poboljšanje socijalne sigurnosti, obrazovanja i zdravstva u cilju borbe protiv nejednakosti i siromaštva.

Izvor: DW

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *