Dolar i dalje tone, čeka se sjednica japanske centralne banke

Dolar je pao i na početku nedjelje dok se dionicama trgovalo mješovito jer su ulagači važu očekivanja o smanjenju inflacije koja je podstakla januarski porast rizičnije imovine. Dolar je pao u odnosu na tržišta u nastajanju i valute Grupe od 10 zbog opklada da će Federalne rezerve usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Australijski dolar ojačao je iznad 70 centi prvi put od avgusta, što je odraz poboljšanog apetita za rizičnijom imovinom.

Referentna vrijednost azijskih dionica smanjila je ranije dobitke jer su dionice uvrštene na barzu u Hong Kongu pale. Dionice kontinentalne Kine ostale su više. Američke terminske cijene su oscilirale nakon što su dionice na Wall Streetu u petak zatvorene na najvišem nivou u mjesec dana, a ugovori za Evropu su porasli.

Japanska tržišta i dalje su potaknuta špekulacijama o promjeni monetarne politike, pri čemu se indeks Topix trgovao niže jer je oporavak jena opteretio izvoznike.

Ulagači su na oprezu zbog još jednog iznenađenja Banke Japana koja će u srijedu definisati politiku. Jen je ojačao na nivoe posljednje viđene u maju, a referentni prinos japanske 10-godišnje obveznice gurnuo se iznad gornje granice BOJ-a već drugi dan, piše SEEbiz.

Bitcoin se trgovao iznad 21.000 dolara nakon oporavka tookom vikenda, kada je porastao usred optimizma da je možda dostigao dno.

Prinosi na obveznice bili su stabilni u Australiji i viši na Novom Zelandu. Nije bilo trgovanja državnim obveznicama, a američka finansijska tržišta zatvorena su zbog praznika. 10-godišnji američki prinos popeo se u petak na 3,50%.

Check Also

“AMB Tours” je trajekt “Prizna” kupio za 252.000 eura

Hrvatska državna brodarska kompanija “Jadrolinija” za “Vijesti” je zvanično saopštila da je 53 godine stari …

Leave a Reply

Your email address will not be published.