Foto: RTCG

Vlada nema legitimitet za privatizaciju “Budvanske rivijere”

Potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore Dragan Krapović poručio je da Vlada u tehničkom mandatu nema legitimitet, a ni državnički logičko uporište, da sada ulazi u priču oko privatizacije Hotelske grupa “Budvanska rivijera”.

Krapović je napomenuo da prije bilo kakvih ozbiljnijih odluka, moraju biti riješeni sudski sporovi između opštine Budva i države Crne Gore, tj. Vlade oko vlasništva nad ovim vrlo vrijednim resursom koji je Budvi, kako je rekao, otet na volšeban način, prenosi portal RTCG.

“Vjerujem da se neće insistirati na realizaciji ovog maglovitog aranžmana sada i od ove Vlade, ali za slučaj da se ipak odluči da se krene u realizaciju tako nečega, lično bih kao poslanik bio spreman da iniciram i raspravu o ovom pitanju u Skupštini Crne Gore, pa i odgovarajuća zakonska rješenja koja bi te planove osujetila, a za koja vjerujem da bih dobio veliku podršku od kolega, sigurno više nego famoznu dvotrećinsku podršku poslanica i poslanika Skupštine Crne Gore”, porulio je Krapović.

On navodi da već duži niz godina Vlade DPS-a planiraju da prodaju Budvansku rivijeru i praktično svake godine se ona nalazi u planovima za privatizaciju.

“Uvijek je glavni argument bio da država nikada ne može dovoljno efikasno upravljati ovim hotelsko-turističkim preduzećem kao što bi to privatnik radio. Naravno, vjerujem da je svima poznat DPS-ov track record privatizacija u Crnoj Gori, pa i djelova upravo Budvanske rivijere tokom godina vladavine bivšeg režima. Osim eventualno privatizacije hotela Maestral u Pržnom, svi drugi realizovani privatizacioni aranžmani su punili privatne džepove, dok je država dobijala minimalne novce za veoma vrijedne hotele i imovinu”, kazao je on.

Ističe da bi sada trebalo da imamo drugačiji pristup kada se radi o ovako vrijednim državnim resursima.

“I to smo negdje vidjeli na primjeru Luke Bar i drugih firmi gdje država uvećava svoje vlasništvo i ima namjeru da nastavi.Luka Bar je sa novim menadžmentom na čelu sa gospodinom Pješčićem napravila najbolji poslovni rezultat unazad 30 godina. To znači da država ipak može da uradi dobar posao”, kazao je on.

Ističe da ni sadašnji menadžment Budvanske rivijere nije uradio loš posao iako su zadnjih par godina , možda bile i najzahtjevnije u istoriji turizma i hotelijerstva u Crnoj Gori, naravno zbog globalnih okolnosti i poremećaja, poput pandemije kovida, a onda i rata u Ukrajini.

”Recimo nova procjena vrijednosti imovine Budvanske rivijere će biti 50 miliona veća nego prije samo nekoliko godina kada je zadnji put rađena, naravno za vrijeme prethodnog menadžmenta. Da je samo to urađeno, ne bi bilo malo u ovim, ponovo naglašavam, vrlo negativnim okolnostima za hotelsko-turistički biznis”, kazao je on.

Naglašava da nije ni legitimno ni normalno da to radi Vlada u tehničkom mandatu.

“i još više buni potreba da se to sada aktuelizuje do ove mjere, pogotovo ako je generalni pravac ove Vlade oko uvećanja državnog učešća i vlasništva u nekad privatizovanim državnih firmama i raznim oblastima bio dijametralno suprotan onome što se o Budvanskoj rivijeri priča i očigledno planira”, kazao je on.

Kazao je da smatra da u ovom trenutku to ne treba dozvoliti.

“Javna i stručna rasprava je uvijek dobrodošla i legitimna, ali u konačnom ova Vlada nema ni legitimitet, a ni državnički logičko uporište da sada ulazi u ovu priču”, zaključio je Krapović.

Check Also

Veliko otvaranje Njemačke klopka je za dio stranih radnika?

“Rad u sektoru malih plata stranim radnicima je često prije zamka nego odskočna daska”, navode …

One comment

  1. A zašto nesrećni pravnik, koji to više nije, nije istovjetan princip primijenio na epcg, meljine, luku bar, institut igalo?

    Ovako samo malo ružnog lokalizma u njegovom izlasku u nasilje i pravom i moralom i znanjem… A rtcg trčke dase vidi njihova politizovanost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.