Dosta razloga za optimizam na svjetskim tržištima

Dodajte komentar

Svjedoci smo pozitivnog početka godine na globalnim tržištima kapitala. Najvažniji indeksi bilježe solidan rast u prve dvije nedjelje  2023. Čini se da bi i nastavak godine mogao biti nešto pozitivniji.

Mnogi tržišni igrači vjeruju da podaci o inflaciji u SAD-u pokazuju da Fedova agresivna povećanja kamatnih stopa imaju željeni učinak.

Kao rezultat toga, oni misle da to sugeriše da bi američka centralna banka mogla usporiti povećanje stopa početkom februara. Iako je vrhunac inflacije vjerovatno iza nas i Fed sigurno može usporiti rast kamatnih stopa, inflacija još nije blizu ciljanog nivoa centralnih banaka od 2 posto. Fed je jasan da će učiniti sve što je potrebno kako bi inflaciju spustio na 2%.

Svjedoci smo pozitivnog početka godine na berzama. Svjetsko tržište dionica već je ove godine dobilo preko tri posto. Uz ohrabrujuć stepen inflacije u SAD-u, početak godine na globalnim tržištima dionica više-manje je obilježen decembarskim izvještajima inflacije za Njemačku i Francusku i boljim od očekivanih prosinačkih PMI pokazatelja za Evropu. Bolji makroekonomski pokazatelji ponajviše su odraz nižih cijena energenata u posljednja dva mjeseca.

Donekle pozitivnom trendo doprinijelo je i poboljšanje situacije u epidemiji covida u Kini. Cijene prirodnog gasa u Evropi pale su ispod 70 eura po megavat satu i dostigle novu najnižu vrijednost od sredine februara prošle godine, odnosno na nivou su razdoblja prije početka rata u Ukrajini. Neočekivano visoke zimske temperature smanjile su zabrinutost oko mogućih nestašica gasa i posljedične racionalizacije.

Inače, kretanje kurseva na svjetskim tržištima i ove godine uvelike će zavisiti od budućih odlukam centalnih banaka, pri čemu ne očekujemo da će Fed u prvom tromjesečju podići kamatnu stopu iznad 5,25 posto, jer smatramo da je vrhunac inflacije već iza nas.

Autor: Marko Majić

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *