Tri miliona eura za rekonstrukciju i nove uređaje kontrole leta u Podgorici

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Državni sekretar za energetiku i saobraćaj u ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović obišao je Terminalnu kontrolu letjenja SMATSA u Podgorici i tom prilikom sa načelnikom Goranom Grahovcem razgovarao o rezultatima rada u prethodnoj, razvojnim planovima za 2023. godinu, kao i o mehanizmima podrške koju ministrarstvo kapitalnih investicija i u narednim periodu planira pružati ovom važnom segmentu u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

„Važno je da ovaj sistem funkcioniše bez većih problema i izazova i zadovoljstvo mi je da smo tokom ove posjete čuli da je preduzeće infrastrukturno, tehnički i kadrovski stabilno, ali namjera nam je da u narednom periodu inteziviramo komunikaciju i saradnju, sa ciljem realizacije nekoliko konkretnih projekata. Naime, Predlogom Plana investicija Kontrole letenja Srbije i Crne gore SMATSA planirana su značajna sredstva u cilju realizacije veoma važnih investicionih projekata, a sve u cilju unapređenja sistema upravljanja vazdušnog saobraćaja i održavanja visokog nivoa bezbjednosti vazdušne plovidbe“, naglasio je Šahmanović.

Kada je riječ o konkretnim ulaganjima Predlogom Plana investicija predviđene su važne stavke koje će unaprijediti funkcionisanje čitavog sistema kao što su nabavka i instalacija navigacionih uređaja, izrada dokumentacije u postupku procjene uticaja na životnu sredinu za nove radio uređaje kontrole let,enja na teritoriji Crne Gore, radovi na dograđivanju objekta terminalne kontrole letenja u Podgorici, radovi na rekonstrukciji elektro energetske i telekomunikacione infrastrukture oko poletno sletne staze Podgorica, radovi na investicionom održavanju objekata u Crnoj Gori, ali i ostali neophodni radovi predviđeni Predlogom Plana investicija.

Sagovornici su se takođe saglasili da je projekat radarske stanice Vrsuta prepoznat kao jedan od glavnih projekata na polju snaženja infrastrukture kontrole letenja i da je nastavak rada na tom projektu od velike važnosti kako bi pružanje usluga u sferi vazdušne plovidbe bilo dodatno osnaženo.

Osim o investicionim planovima na sastanku je bilo riječi i o unapređenju procesa upravljanja vazdušnim prostorom i saradnjom sa krovnim međunarodnim institucijama iz ove oblasti. Podsjećamo da SMATSA posluje u skladu sa pravilima EUROCONTROL-a i samim tim podliježe redovnoj provjeri, tzv. audit, čiji je primarni cilj je provjera stepena usaglašenosti sa standardima i preporukama ICAO (International Civil Aviation Organization) i EASA (European Union Aviation Safety Agency). Izvještajima je, nakon sprovedenih audita, konstatovano da Kontrola letenja ostvaruje značajne rezultate, na obostrano zadovoljstvo država osnivača, što je još jedan pokazatelj o uspjehu rada ovog preduzeća.

Zaključeno je da su u prethodnih 19 godina postojanja SMATSA završena dva procesa modernizacije uz podršku EIB i EBRD ali i ulaganjem značajnih sopstvenih sredstava kompanije, u okvirnom iznosu od blizu 200 miliona eura.

Prosječno godišnje izdvajanje za dio sistema u Crnoj Gori kreće se izmedju 10 i 15 odsto, kako na nivou operativnih troškova, tako i u investicijama. Konkretno ove godine za navedene projekte u Crnoj Gori planirano je blizu tri miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *