Sudbina Instituta Igalo i dalje neizvjesna: Vlada nije uplatila novac, a menadžment ćuti

Dodajte komentar

Vlada nije uplatila 1,2 miliona eura Institutu Igalo, pa će račun državne firme i dalje biti u blokadi, ali firma neće po automatizmu otići pod stečaj, iako je takav scenario ranije najavio vršilac dužnosti direktora Savo Marić.

Danu je iz Vlade potvrđeno da ne postoji zakonski mehanizam da država uplati novac Institutu, odnosno da Agencija za zaštitu konkurencije nije dala pozitivno mišljenje na izdvajanja novca iz budžeta za Institut. Jedina “pomoć” koju država može dati jeste da pomogne u procesu privatizacije Instituta, odnosno da proda većinski paket akcija. Novac iz budžeta za pokrivanje, odnosno plaćanje dugova Instituta ne može dati.

Iako je Marić prije tri dana bombastično najavio da će Institut otići pod stečaj ukoliko Vlada ne u plati 1,2 miliona eura do petka, od njega juče nismo mogli dobiti nikakvu informaciju. On je juče ujutru kazao da će tokom dana biti odblokiran račun, a kasnije ga nijesmo mogli dobiti za bilo kakvu informaciju, nakon što smo saznali da država nije uplaćivala nikakav novac Institutu. Marić je kazao da im je uplatu 1,2 miliona eura obećao premijer Dritan Abazović na nedavno održanom sastanku. Marić je prije tri dana bio izričit da će Institut otići u stečaj ukoliko im se ne uplati novac jer su više od 60 dana u blokadi.

Na naše pozive juče nisu odgovarali ni predsjednik Odbora direktora Instituta Batrić Kontić, kao ni predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Iz Ministarstva zdravlja, na čijem čelu je Dragoslav Šćekić, kazali su nam da Agencija za zaštitu konkurencije nije dala pozitivno mišljenje da li država može isplatiti novac, odnosno dati pomoć Institutu.

– Ministarstvo zdravlja podržava Fond za zdravstveno osiguranje da se povećaju cijene usluga, kako bi ublažili nastale finansijske probleme. Ali ni menadžment Instituta ništa nije uradio u pravcu prevazi laženja situacije, osim što pravi dodatne dugove istakli su iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva finansija nam je nezvanično rečeno da država Institutu podršku može dati samo u skladu sa zakonom, da se traži rješenje i da će država pomoći na zakonit način. Istakli su da ne mogu tek tako dati novac jer bi to onda bila državna pomoć.

Marić je pominjao isplatu od 1,2 miliona eura i da je to dogovoreno na sastanku sa Abazovićem održanom krajem decembra.

– Krajem decembra, tačnije 28. decembra, razgovarao sam i sa direktorom Fonda zdravstva dr Vukom Kadićem, koji razumije probleme Instituta i želi da pomogne, ali pomoć ne zavisi od njega, već od premijera Abazovića i Vlade, jer potrebna je odluka Vlade da odobri uplatu preko Fonda od 1,2 miliona eura objasnio je nedavno dr Marić.

Duguju preko 30 miliona

Akumulirani dug Instituta iznosi oko 30 miliona eura, od čega je devet miliona eura sa kamatama dug prema Jugobanci Beograd u stečaju. Radnici po pravosnažnim presudama za neadekvatno obračunate koeficijente potražuju oko šest miliona eura. Ukoliko rješenje ne bude iznađeno kroz restrukturiranje ili sada ponovo aktuelnu privatizaciju, Institut će neminovno skliznuti u stečaj.

Upravni sud Crne Gore osporio je rješenje ranijeg Savjeta kojim je odbijen prigovor tužilaca, konzorcijuma Philibert a. s. i Vile Oliva d. o., vlasnika Žarka Rakčevića, koji je ujedno i vlasnik 28 odsto akcija Instituta. Taj konzorcijum, koji je 2018. godine na tenderu ponudio 10 miliona eura za 56,48 odsto akcijskog kapitala i 20 miliona eura za investicije, žalio se na odluku tenderske komisije koja je prodaju Instituta proglasila neuspjelom. Savjet za privatizaciju sada može ući direktno u razgovore sa Rakčevićem, te zaključiti ugovor o privatizaciji. Treba istaći da budući vlasnik kupuje akcije, ne i imovinu, jer je sva zemlja Instituta sa pravom korišćenja, a ne sa pravom svojine. Tek država treba da je prevede u pravo svojine za kompaniju čije akcije kupuje budući vlasnik.

Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *