Rastu akcije “Port of Adria” i “Plantaža”

Dodajte komentar

Montenegro berza proteklih dana bilježi značajan rast akcija kompanija “Port of Adria”(PoA) iz Bara i podgoričkih “Plantaža”.

Početkom decembra, kada je iz Vlade zvanično objavljeno da počinju pregovore o kupovini akcija “Port of Adria”, cijena akcija te kompanije na berzi iznosila je osam centi a juče 24 centa, odnosno imala je rast od 200 odsto.

Vlada je u decembru kupila oko 23 odsto akcija Luke Bar za 12 miliona, i time dostigla 77 odsto vlasništva kapitala u ovoj firmi. Plan Vlade bio je da dostigne najmanje dvotrećinsko vlasništvo, kako bi mogla donositi odluke o spajanju te kompanije sa “Port of Adria”, njenim bivšim kontejnerskim terminalima prodatim turskom “Global Portsu” 2014. godine.

Iz Vlade je tada objavljeno saopštenje da su počeli pregovore sa “Global Portsom” o kupovini njihovih akcija u “Port of Adria”, nakon čega je počeo rast akcija u ovoj kompaniji.

Međutim, ova kompanija od privatizacije posluje sa velikim gubicima. Prema izvještaju o poslovanju iz septembra prošle godine, akumulirani gubici iznose 36 miliona eura a kratkoročne i dugoročne obaveze su 33 miliona. Procijenjeni kapital je zbog gubitaka smanjen sa 71 na 35 miliona.

Prema sadašnjim berzanskim cijenama kompanija bi imala tržišnu vrijednost od 16,5 miliona eura. Nominalna vrijednost akcije prema starom obračunu iznosila je 1,03 eura.

Cijena akcija “Plantaža” početkom decembra iznosila je 21 cent, a juče je nakon više dana rasta dostigla 34 centa, što je rast od 62 odsto.

Kompanija je ove godine značajno povećala svoj kapital uknjižavajući novu vrijednost svoje imovine sa 75 na 406 miliona eura.

Iz Vlade su nedavno najavili da će dug prema državi od 11 miliona biti pokriven preuzimanjem dijela zemljišta koje kompanije ne koristi, kao i da postoje kupci za drugi dio zemljišta čime bi kompanija izašla iz dugogodišnje krize.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *