Damjanović: Sačekaćemo još koji dan, pa krenuti u naknadnu kontrolu državne pomoći

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore nije dostavila tekst ugovora o kupovini imovine željezare Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK) prije nego je potpisan, iako je na to obavezivao Zakon o kontroli državne pomoći.

“EPCG je bila obavezna da dostavi AZK na mišljenje sve neophodne informacije kako bi kolege iz sektora za prethodnu kontrolu mogle utvrditi da li se radi o državnoj pomoći ili ne, i ako se radi da li je takva pomoć usklađena sa zakonom. Agencija se obratila dopisom EPCG po ovom pitanju i zatražila sve neophodne informacije”, kazao je Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović dodajući da još nijesu zvanično dobili dokumentaciju kako bi mogli dati mišljenje.

To što je EPCG, kao državna firma, potpisala ugovor vrijedan 20 miliona eura prije nego je od AZK dobila mišljenje, ne može uticati na validnost ugovora, objašnjava Damjanović.

“Međutim, ukoliko se u postupku naknadne kontrole utvrdi da je ugovor neusklađen sa odredbama Zakona o kontroli državne pomoći, AZK eventualno može naložiti povraćaj neusklađene državne pomoći. Sačekaćemo još nekoliko dana na zvanične informacije iz EPCG-a, a ako do toga ne dođe, AZK će, po službenoj dužnosti, rješenjem pokrenuti postupak naknadne kontrole”, kazao je Damjanović.

Objašnjava da su posebnu pažnju posvetili ovom slučaju, te daje do razgovora sa predstavnicima EPCG-a došlo na njihovu inicijativu.

“Možemo konstatovati da su kolege iz EPCG dijelom uvažile sugestije Agencije i da su odustali od klasične kupovine željezare, čime su se obavezali se da će zaustaviti proizvodnju čelika. Vjerujem da će postupak biti sproveden do kraja na način kako je i najavljeno u medijima” kazao je Damjanović.

Napominje da je Crna Gora sporazumom o pridruživanju EU vezana posebnim odredbama koje se odnose na proizvodnju uglja i čelika, te da bi, ukoliko bi EPCG nastavila sa proizvodnjom čelika, došlo do kršenja evropskih normi i prakse.

“To bi rezultiralo još jednim slučajem koji bi dodatno opteretio tok pregovora sa EU i moguće nas doveo i do tačke kada ni prekid pregovora ne bi bio nerealan ishod. U skladu sa informacijama koje su do sada poznate javnosti, kupovina imovine željezare i njena prenamjena, uz pretpostavku da su ispunjena načela ekonomskog diskontinuiteta, potencijalno bi mogla voditi u smjeru usklađenosti sa aspekta pravila o kontroli državne pomoći, što će biti cijenjeno prilikom donošenja zvaničnogmišljenja Agencije”, kazao je Damjanović dodajući da konačnu riječ mora dati i Generalni direktorat za konkurenciju Evropske komisije kojem je Crna Gora dužna da šalje informacije u vezi eventualnih intervencije u sektoru čelika.

Pojeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *