Žugić u Budimpešti sa guvernerom Centralne banke Mađarske

Regionalna saradnja danas dobija još vise na značaju, jer je kroz partnerski odnos i uzajamnu podršku lakše suočavanje sa poteškoćama, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka guvernera Centralne banke Crne Gore dr Radoja Žugića sa kolegom iz Centralne banke Mađarske Györgyem Matolcsyem u Budimpešti.

Oni su razgovarali o stanju u finansijskom i bankarskom sistemu Crne Gore i Mađarske, izazovima sa kojima se suočavaju centralne banke i njihovim mogućim rješenjima.

Kako je rečeno iz CBCG, Žugić je zahvalio na učešću Centralne banke Mađarske u programima tehničke pomoći koji se finansiraju iz pretpristupnih sredstava Evropske unije, a posebno u “Programu za jačanje kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana u cilju njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka”, u okviru kojeg centralne banke zemalja Zapadnog Balkana mogu razmjenjivati iskustva sa svojim evropskim kolegama. Cilj programa je usklađivanje standarda, odnosno podrška pripremi centralnih banaka Zapadnog Balkana za njihovu integraciju u Evropski sistem centralnih banaka.

Mađarski guverner naglasio je da je proširenje Evropske unije prema Zapadnom Balkanu naročito važno za Mađarsku, te će stoga ta institucija rado pružiti stručnu pomoć centralnim bankama tih država.

Dogovorena je i tehnička podrška Centralne banke Mađarske u cilju razmjene iskustva i znanja za unapređenje alata za razvoj srednjih, malih i mikro preduzeća, kao najvažnijeg dijela crnogorske ekonomije.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

One comment

  1. Kako će ovo irenica zlicica izdržati pošto je njena osvetoljubivost okivajuća za ministra finansija i ostale stupidarije iz snp…

Leave a Reply

Your email address will not be published.