Zeleno svjetlo za izgradnju tri solarne elektrane, ovo su vlasnici

Dodajte komentar
Ilustracija

Vlada je izdala urbanističko-tehničke uslove (UTU) za izgradnju tri solarne elektrane. Juče je to urađeno za podgoričku kompaniju Sun Horizon, koja gradi solarnu elektranu na Čevu. Ranije su UTU dobile kotorska Sunrise Europa i podgorički Obnovljivi izvori energije, koji će graditi fotonaponska postrojenja u Šavniku i na Cetinju.

SUN HORIZON

Na jučerašnoj sjednici Vlade ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović je saopštila da su, nakon pribavljenih mišljenja nadležnih institucija, a u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, dali urbanističko-tehničke uslove Sun Horizonu. – U pitanju je izgradnja solarne elektrane ukupne instalisane snage do 400 megavata (MW) na Čevu – kazala je Novaković-Đurović.

Lokacija za izgradnju ovog energetskog objekta se nalazi u zahvatu katastarskih opština KO Lastva, KO Čevo i Prentin do, Prijestonica Cetinje, na ukupnoj površini od 5,2 miliona kvadrata.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je ovo ,,vrlo lijepa informacija“. – Ovo je samo kontinuitet energetskih projekata koji bi trebalo da se realizuju u Crnoj Gori. Svaka investicija je dobrodošla, a način na koji Ministarstvo prostornog planiranja posljednjih mjeseci daje dozvole je vrlo učinkovit – rekao je Abazović.

Firma Sun Horizon osnovana je u julu prošle godine i još nije uradila finansijske pokazatelje. Izvršna direktorica je Darija Gazivoda, a ovlašćeni zastupnik je Ljubiša Mučibabić.

Osnivač Sun Horizona je kompanija CWP Europe S.A.R.L. čije je sjedište u Luksemburgu. Posluje i bavi se izgradnjom obnovljivih izvora energije u

Bugarskoj, Rumuniji, Ukrajini i Srbiji. Između ostalog, ova kompanija je u Srbiji, u Zaječaru, izgradila solarnu elektranu od 150 MW.

SUNRISE EUROPE

Kompanija Sunrise Europe iz Kotora planira izgradnju solarne elektrane u Šavniku, na katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži. Prema prethodno sprovedenim analizama maksimalni mogući kapacitet te elektrane je 220 MW. UTU su izdati na zahtjev advokata Miloša Komnenića iz advokatske kancelarije Komnenić & Associates, ovlašćenog punomoćnika firme Sunrise Europe.

Kotorska kompanija je registrovana 10. novembra prošle godine. Izvršni direktor i osnivač firme je Radoica Vuković. On je, prema podacima iz Registra firmi, bio vlasnik i suvlasnik u 11 kompanija, koje se bave različitim djelatnostima, od kojih su četiri likvidirane. U ovim kompanijama on je imao vlasnički udio od 10, 20, 33, 50, 80 i 100 posto.

Vuković je direktor i u kompaniji Sunny Palace iz Kotora, koja je od podgoričke kompanije Rokšped kupila atraktivno zemljište iznad poluostrva Suka u Ulcinju i preuzela obavezu gradnje novog hotela „Galeb“. To je posebno obradovalo premijera Abazovića, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio 3. januara ove godine objavio render budućeg hotela i naveo da će imati pet zvjezdica. – Dobili smo idejno rješenje koje se potpuno uklapa u ambijent borove šume koji okružuje hotel, manju spratnost od prethodnih projekcija i visok nivo zaštite prostora – naveo je Abazović. On je kazao da vjeruje da će se i sve ostale procedure ići planiranom dinamikom i da će ,,naš ꞌGalebꞌ uskoro ponovo raširiti svoja krila“.

Ta kompanija, inače, zapošljava jednu osobu, a u 2021. godini prijavila je ukupan prihod od 9,4 hiljade eura i neto gubitak od 2,2 hiljade eura.

OBNOVLJIVI IZVORI

Firma Obnovljivi izvori energije planira izgradnju solarne elektrane na Cetinju, u KO Prediš, čija je površina 440 hektara. Prema analizama, elektrana ukupne instalisane snage 225 megavata godišnje može proizvesti maksimalno 306,2 gigavatsata struje. Ovo preduzeće je registrovano u septembru 2021. godine, a osnivači su kompanije Simes inženjering i Simes MNE. Izvršni direktor je Rusmin Mulić, a ovlašćeni zastupnik je Dejan Milić. Vlasnik Simes inženjeringa je Slaven Milić, a izvršni direktor Dejan Milić. Slaven Milić je vlasnik u šest kompanija od kojih je jedna likvidirana. U svakoj ima 50 odsto vlasništva. I uglavnom se radi o kompanijama koje se bave izgradnjom obnovljivih izvora energije. Kompanija zapošljava 49 ljudi, a 2021. godine je prijavila ukupan prihod od 8,7 miliona eura i profit od 267 hiljada eura. Firma Simes MNE ima deset zaposlenih, a osnovana je prije deset godina.

Vlasnica ovog preduzeća je Jasna Radović, dok je direktor Ljubiša Bošković. Ta je firma 2021. godine imala ukupan prihod od milion eura i prijavila profit od hiljadu eura.

U Crnoj Gori je trenutno 39 privatnih elektrana koje koriste obnovljive izvore i to dvije vjetroelektrane – Krnovo i Možura, 32 mHE i pet solarnih, ukupne instalisane snage 167 megavata, što je, primjera radi, više od polovine HE Perućica, čija je instalisana snaga 307 megavata.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *