Šest pravila novca koja znaju samo bogati ljudi i tri savjeta kako uštedjeti

Dodajte komentar
Milenijalci na putu da postanu najbogatija generacija u istoriji

Finansijska zvijezda Instagrama Haley Sacks, poznatija kao Mrs. Dow Jones, smatra da postoji smiješna – i apsurdna – strana finansija, zbog čega njen nalog ima više od 320.000 pratilaca.

Na njemu se mogu naći objave i memovi poput slike Kim Kardashian u privatnom avionu koja glasi: „Kada ukinete tost s avokadom i ledenu kafu u vaašem budžetu, odjednom možete priuštiti vlastiti avion”, ali i otkriva kako možete u SAD odbiti cjelokupnu cijenu „mercedes G karavana“ od svog prometa zbog propusta u poreskoj upravi.

Iako Sacks dolazi iz svijeta novca – rođena je u porodici na Upper East Sideu, a otac je radio u Goldman Sachsu – kaže da je uvijek bila okružena bogatstvom, a da nije znala mnogo o tome. Danas neki od njenih najpopularnijih postova govore o njenom privilegovanom životu, poput onog da daje 670 dolara da bi sredila frizuru u salonu na Upper East Sideu.

Privilegiju ovakvog troška nadoknađuje drugim postovima, kao što je “Pravila novca koja znaju samo bogati”, u kojem navodi:

  1. Nemojte zaradu smatrati veoma bitnom. Gledajte na novac kao na imovinu, ali nikada kao na karakternu crtu.
  2. Znajte gdje da potrošite i gdje da uštedite novac. I zapamtite da niko ne radi po cijeli dan i noć, i bez pauze.
  3. Ne mijenjajte ništa dok ga potpuno ne iscrpite. Kada svjesno štedite za nešto, a onda ste u mogućnosti da to i kupite, i tako ćete se bolje osjećati. Tako cijenite i predmet koji želite da kupite, jer ćete se o njemu stvarno dobro brinuti.
  4. Budite (donekle) bezbrižni kada trošite, jer želite da imate nešto novca u svom životu s kojim ćete moći da budete velikodušni.
  5. Provjerite svoj karakter – računom. Preciznije, ako nekoga negdje pozovete, treba i da platite za njega. I to bez obzira na pol.
  6. Budite vrlo velikodušni s novcem. Bilo da plaćate taksi ili nekome piće, ovakve male stvari zaista čine veliku razliku.

A evo i njena tri najbolja savjeta za uštedu novca:

  1. Automatizujete svoju štednju. To vas bukvalno tjera da bogatstvo bude dio vaše budućnosti. Automatski podesite mjesečni – ili čak sedmični – prenos sa ličnog na štedni račun, tako da ne morate razmišljati o tome kako štedite novac. Jer, ako određeni iznos ne vidite svakog dana, jednostavno zaboravite na njega.
  2. Sačekajte nedjelju dana prije nego što „bacite“ novac. To što ste upravo na rasprodaji vidjeli sjajan par cipela koji ste oduvijek željeli – ne znači i da su vam sada potrebne. Ne kupujte impulsivno stvari koje niste planirali. Šanse su da će se u roku od nedjelju dana ta goruća želja za kupovinom potpuno povući. A ako tako ne bude, iskoristite za ovo „čašćenje“ novac koji biste inače potrošili na neku drugu vrstu razmetanja, poput večere s prijateljima ili nove haljine za samo par prilika.
  3. Razgovarajte o novcu. Trošak nekada dolazi s izuzetno visokim kamatama, pa je razgovor sa „drugom stranom“ često najbolji izlaz iz situacije. Budite iskreni kada se dogovarat s prijateljima o grupnim troškovima ako su one van vašeg budžeta i preporučite alternative. Što ste više u mogućnosti da posjedujete ono što želite i za to se založite, to će vaši odnosi biti bolji.

Bankar.me/MarketWatch

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *