Njemačke kompanije sve teže dolaze do kredita

Dodajte komentar

Njemačka preduzeća sve teže dolaze do kredita, rekao je u četvrtak ekonomista instituta Ifo Klaus Volrabe.

Uticajni minhenski institut je svoju procjenu takozvane kreditne barijere podigao na 29,9 odsto, sa 24,3 procenta u decembru. U junu je ta stopa, koja opisuje udio preduzeća koja su prijavila teškoće u pristupu kreditu, bila na 18,6 odsto.

Ifo je sadašnju metodologiju obrade usvojio prije šest godina, tako da je precizno poređenje moguće samo od 2017. godine. Prosječna stopa kreditne barijere u tom periodu je sa 15,7 skoro upola manja od januarske.

“Vrijeme povoljnih kamata je za sada prošlo,” rekao je Volrabe. “Mnoge firme će morati na to da se naviku i da prilagode finansijsku strukturu.”

Sužen pristup finansiranju posebno snažno pogađa ugostiteljsku branšu, iz koje je 67,7 odsto firmi naišlo na barijeru. U metalskoj industriji stopa je na 49 odsto.

Ni automobilski sektor sada nije u milosti banaka, pa nešto više od dvije petine preduzeća iz sektora prijavljuje teškoće pri podizanju kredita.

Nasuprot njima, hemijska industrija nema tih problema, odnosno teškoće sa kreditnim odeljenima banaka ima samo 14,7 odsto firmi.

Najteže je vjerovatno samozaposlenima koji se isto suočavaju sa natprosječnim teškoćama, jer “njima su bankarski krediti izuzetno važan instrument finansiranja,” rekao je Volrabe.

(DPA)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *