Kol centri iz zemalja regiona prodavali lažne kriptovalute

Dodajte komentar

Europol je saopštio da su policije i pravosudni organi iz Srbije, Bugarske, Kipra i Njemačke, uz podršku Europola i Eurojusta, pokrenuli istragu protiv organizovanih kriminalnih grupa koje su umiješane u online prevare u vezi s ulaganjima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ova kriminalna mreža, koja se sastoji od više različitih kriminalnih grupa koje djeluju preko pozivnih centara, namamila je žrtve, uglavnom iz Njemačke, da ulažu velike količine novca u lažne šeme kriptovaluta te je Europol uspostavio Operativnu radnu grupu za podršku prekograničnoj istrazi, navodi se u Europolovom saopštenju.

U okviru akcije je uhapšeno 15 osoba, od čega 14 u Srbiji i jedno u Njemačkoj, a ispitana je 261 osoba, od kojih su protiv nekih pokrenuti postupci, (42 u Bugarskoj, dva na Kipru, tri u Njemačkoj i 214 u Srbiji).

Takođe, pretražene su 22 lokacije (pet u Bugarskoj, dvije na Kipru, 15 u Srbiji) uključujući četiri call-centra i 11 kancelarija u Srbiji, dvije na Kipru, dvije kompanije i tri kancelarije u Bugarskoj.

Zaplijenjena su tri on-line novčanika s oko milion dolara u kriptovalutama i oko 50.000 eura u gotovini, tri vozila, elektronska oprema i rezervne kopije podataka, kao i dokumentacija.

Trenutno se procjenjuje da je finansijska šteta njemačkim žrtvama veća od dva miliona eura, a žrtava ima i u drugim zemljama poput Švajcarske, Australije i Kanade.

Istraga sugeriše da je broj neprijavljenih slučajeva vjerovatno mnogo veći što bi značilo da bi nezakonita dobit koju su ostvarile kriminalne grupe mogla biti u stotinama miliona eura, navode iz Europola.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *