NBS deseti put zaredom povećala kamate: Uskoro i veće rate kredita

Dodajte komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sjednici odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,25%.

U istoj mjeri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,25%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 6,25%, piše u saopštenju objavljenom na sajtu NBS.

To praktično znači da će građanima, kao i ranije, poskupjeti rate na kredite u navedenom iznosu od 0,25 odsto. Ovo poskupljenje odnosi se uglavnom na keš kredite, kao i mali broj stambenih kredita koje pojedine banke daju u dinarima.

Kako ističu iz NBS, donošenjem ovakve odluke nastavlja se pooštravanje monetarnih uslova i ono će uticati na ograničavanje sekundarnih efekata troškovnih pritisaka na rast cijena putem inflacionih očekivanja.

“Time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije. Današnje povećanje referentne kamatne stope predstavlja njeno deseto uzastopno povećanje (počevši od aprila 2022. godine), zaključno s kojim je ona povećana za ukupno 425 baznih poena. Prenošenje dosadašnjeg povećanja referentne kamatne stope na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma monetarne politike putem kanala kamatne stope”, pišu iz NBS.

“Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema euru, Narodna banka Srbije u znatnoj mjeri doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cijena na domaće cijene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvjesnosti”, stoji u objavi.

Kako stoji u saopštenju, izvršni odbor je imao u vidu da je kretanje inflacije u Srbiji i dalje u najvećoj mjeri pod uticajem globalne energetske krize, još uvijek prisutnih posljedica pandemije, kao i suše koja je pogodila region.

Prosječna godišnja inflacija u 2022. iznosila je 11,9%, a prema preliminarnim procjenama Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija u decembru, kao i u prethodnom mjesecu, bila je na nivou od 15,1%. Ukupna inflacija ostaće povišena i početkom ove godine, prije svega zbog najavljenog poskupljenja struje i gasa, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. godine i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije.

Naredna sjednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti donijeta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. februara 2023. godine.

NBS/Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *