Moskva gubi 160 miliona evra dnevno

Dodajte komentar

Gornja granica cijene ruske sirove nafte koju su nametnule zapadne zemlje košta Moskvu oko 160 miliona evra dnevno, prema Helsinškom centru za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Dnevni gubitak za Rusiju će porasti na 260,5 miliona evra od 5. februara, od kada će se ograničenje odnositi i na naftne derivate.

Prema CREA, dalje snižavanje gornje granice cijene sa 60 na 25 do 35 dolara po barelu smanjilo bi prihode Rusije za još oko 200 miliona evra dnevno, prenosi Komersant. CREA navodi da je Rusija isporučila sirovu naftu u vrijednosti od 3,1 milijardu evra brodovima iz zemalja obuhvaćenih gornjom cijenom.

Analiza CREA pokazuje da su naftni embargo EU i gornja granica cijene imali značajan uticaj na prihode Rusije, kao što se očekivalo. Od 5. decembra na snazi je embargo EU na prekomorske isporuke nafte iz Rusije, a od istog dana važi i gornja granica cijene od 60 dolara po barelu koju su odredile zemlje G7.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zabranio je snabdijevanje naftom i naftnim derivatima zemalja koje primjenjuju ograničenje cijene.

Rusija je 9. januara prodavala naftu po cijeni od 42,19 dolara za barel. Ograničenje cijene učinilo je Rusiju više zavisnom od njenih novih glavnih kupaca, Kine i Indije. Međutim, prema pisanju indijskih medija, Nju Delhi bi mogao da podrži gornju granicu cijene nafte ako cijena barela bude viša od 60 dolara.

Zapadne zemlje uvešće 5. februara ograničenje cijene na ruski dizel, kerozin i mazut, kako bi se dodatno smanjili prihodi Moskve od izvoza energenata, prenosi Reuters. Ograničenje cijena ruskih naftnih derivata komplikovanije je od ograničenja cijene nafte, jer derivata ima mnogo, a njihova cijena zavisi od toga gdje se kupuju, a ne od toga gdje se proizvode.

Zemlje G7 razmatraju dva ograničenja cijena, jedno za proizvode kojima se trguje po višoj cijeni u odnosu na naftu, kao što su dizel i kerozin i drugi za mazut, koji se obično prodaje jeftinije.

Izvor: Biznis.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *