Gradiće se solarna elektrana od 400 megavati kod Cetinja, robne rezerve i dalje na čekanju

Dodajte komentar

Podgoričkoj kompaniji “Sun Horizon” Vlada u tehničkom mandatu je danas zvanično odobrila urbanističko-tehničke uslove koji su preduslov tehničke dokumentacije za izgradnju buduće solarne elektrane na Cetinju.

Riječ je o površini od 520,6 hektara nadomak prijestonice, koja je u okviru katastarskih opština Lastva, Čevo i Prentin do.

U analizama koje je investitor dostavio navodi se da ova solarna elektrana ima potencijal da proizvede električnu energiju ukupne instalisane snage 400 megavati (MW).

“Vlada efikasnim odlučivanjem o pitanjima iz svoje nadležnosti doprinosi realizaciji projekata iz oblasti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora”, rečeno je tokom sjednice.

I dalje bez robnih rezervi

Kako bi Agencija za strateške rezerve Crne Gore počela sa radom i formirala robne rezerve na državnom nivou, Vlada je zaključila da treba uraditi još dvije studije.

Naime, članovi Vlade danas su razmatrali dokument koji se bavi pitanjima iz Studije o potrebi formiranja robnih rezervi u Crnoj Gori, te predlog za izradu dvije dodatne studije koje će razraditi sistem funkcionisanja buduće Agencije.

“Na sjednici je istaknuto da se nakon prezentacije Studije, u decembru 2022. godine, i brojnih nedoumica na koje je ukazano, stvorila potreba za izradom dodatnih analiza i elaborata – studija koje treba da kreatorima politike otklone nedomice u pogledu stvaranja operativnih pretpostavki za realizaciju osnivanja Agencije i funkcionisanja sistema robnih rezervi u Crnoj Gori”, zaključeno je na sjednici tehničke Vlade.

Predloženo je da budu izrađene detaljna analiza skladišnih kapaciteta za smještaj ljekova i medicinskog materijala te razradi model operacionalizacije strateških rezervi sa aspekta osnivanja i kadrovskih kapaciteta, a u skladu sa zakonskom regulativom. Kako su precizirali, oba dokumenta treba da rezultiraju jasno definisanim projektnim zadacima.

Samim tim sve je dalje mogućnost da Crna Gora dobije robne rezerve koje upravo treba da koriste u kriznim situacijama kakva je trenutna.

Od gazdovanja šumama 12 miliona eura

Vlada će za Program gazdovanja šumama u ovoj godini izdvojiti nešto manje od šest miliona eura, dok će istovremeno prihodovati dvostruko više – 12,29 miliona eura.

To se navodi u usvojenom Programu, u kome se takođe preciziraju mjere na uzgoju, zaštiti i korišćenju šuma, kao i izgradnji i održavanju šumske infrastrukture.

“Direktni pozitivni uticaji na privredu se ogledaju u snabdijevanju sirovinom za proizvodnju drvoprerađivačke industrije, dok će se građanima omogućiti snabdijevanje ogrijevnim i drugim drvetom. Ovim Programom, šume i šumsko zemljište uživaju posebnu zaštitu, koja se kao važan interes ostvaruje očuvanjem šuma i šumskog zemljišta sa svim njihovim funkcijama, i to kako održivim i multifunkcionalnim gazdovanjem šumama, tako i očuvanjem i unapređenjem biološke i pejzažne raznovrsnosti istih, kao i podizanjem nivoa kvaliteta životne sredine”, naveli su iz izvršne vlasti.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *