Prodaju “Budvansku rivijeru” jer će privatnik raditi bolje

Dodajte komentar

Osnovni motiv da se Hotelska grupa Budvanska rivijera nađe u ovogodišnjem Planu privatizacije je procjena Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da ta kompanija raspolaže vrijednom imovinom koja nije valorizovana na pravi način u smislu stvaranja nove vrijednosti, ostvarivanja dobiti, podizanja kvaliteta proizvoda i usluga i otvaranja novih radnih mjesta.

Ovo je Vijestima zvanično rečeno u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, upitani da obrazlože najavljeni plan prodaje državnih akcija Budvanske rivijere. Iz resora kojim rukovodi Goran Đurović su istakli i da će se nakon podrobne analize Vlada odrediti po ovom pitanju.

Vladin Savjet, kojim predsjedava premijer Dritan Abazović, je krajem prošle godine utvrdio Predlog odluke o Planu privatizacije za 2023. godinu, kojim je predviđeno da se započne priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju kompanija, između ostalih i Budvanske rivijere kroz prodaju akcija.

– Plan privatizacije će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje, tako da u ovom momentu nisu donesene nikakve konkretne odluke u odnosu na to preduzeće – saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

U vlasništvu Budvanske rivijere se nalazi šest hotela na atraktivnim lokacijama – Mogren, Slovenska plaža, Aleksandar, Palas, Palas lux i Castellastva, sa ukupno oko 3.800 kreveta.

Kompanija je prošle godine izgubila nekada najznačajnije goste iz Rusije i Ukrajine, a od januara do kraja septembra ostvareni su prihodi od skoro 15 mil EUR sa profitom od 1,27 miliona. U uporednom periodu 2019. godine prihodi su iznosili preko 20 miliona, a profit skoro pet miliona eura.

Gubitak za dvije kovid godine 11,3 miliona

Budvanska rivijera je prethodne dvije kovid godine završila sa ukupnim gubitkom od 11,3 mil EUR – 2021. sa minusom od 2,2 miliona i u 2020. sa 9,1 mil EUR. Za cijelu 2019. godinu profit je bio 1,1 mil EUR, a za 2018. je iznosio 2,6 miliona.

Iz Vlade je saopšteno da osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda.

Država, uključujući Vladu, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavod za zapošljavanje, u Budvanskoj rivijeri ima oko 58% akcija, 33% akcija posjeduju kompanije MK grupe, a ostalo su mali akcionari.

MK grupa je sredinom prošle godine, nakon što je stekla trećinu akcija, shodno zakonu dostavila ponudu o preuzimanju preostalih akcija Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela po ukupnoj cijeni od 61,5 mil EUR. Vlasnik MK grupe je poznati srpski biznismen i jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu Miodrag Kostić.

Ministar Đurović je komentarušući ovu ponudu kazao da je prodaja akcija zahtjevno pitanje koje će Vlada ozbiljno analizirati i donijeti odluku “u konsultaciji sa svim relevantnim faktorima koji su potrebni za analizu”.

Nije cilj da polupansion bude 39 eura

Abazović je juče prilikom posjete Plantažama upitan da prokomentariše najavu prodaje Budvanske rivijere, rekao da je cilj da se stvori preduzeće koje će imati značajno veće prihode nego što su sada.

– Ako je nešto stavljeno u plan privatizacije, to nije rečeno da će da ide na doboš… Niti jedan hotel kojima oni sad upravljaju nema pet zvjezdica. Ako neko misli da je razvoj turizma u Budvi u tome da 39 eura treba da bude polupansion u Slovenskoj plaži, na pjeni od mora, u gradu koji donosi pola milijardi eura turizmu, oni nisu u saglasnosti sa onim što ja mislim – rekao je Abazović.

Neprihvatljivim je ocijenio to što HG Budvanska rivijera sa svim svojim kapacitetima ima prihod, kako je naveo, na nivou jednog boljeg hotela na primorju.

– Ako možemo da smislimo biznis model da povećamo njihov kvalitet, da uradimo posao koji će njima da donese enormne prihode a time i državi, to je jedini interes – naveo je premijer.

Lider budvanskih Demokrata Krsto Radović nakon izjave premijera je saopštio da su vjerovatno tačne i pretpostavke da je namjera da se ide na neku vrstu trampe Slovenske plaže za Sveti Stefan. On je pozvao Abazovića da javno iznese ako postoji bilo kakva konkretna ponuda ili plan privatizacije, navodeći da ovom hotelskom grupom Vlada upravlja nezakonito, tvrdeći da su hoteli i zemljište oteti od Opštine Budva i njenih građana.

Kompanija vrijedi 48 miliona, nova procjena krajem januara

Za 30. januar zakazana je sjednica Odbora direktora Budvanske rivijere kada će i izglasati novu procjenu vrijednosti kompanije.

Kako Vijesti saznaju, pred Novu godine dostavljen je nacrt procjene, koji ne bi trebalo da se bitno promijeni od finalne verzije po kome je procjena vrijednosti kompanije oko 48 miliona eura i nešto je veća od one iz 2018. godine.

Predstavnici države u bordu kompanije protiv privatizacije

Iz Odbora direktora HG Budvanska rivijera, čiji je predsjednik Mijomir Pejović, kazali su Vijestima da su kao i cijela javnost za namjere Savjeta za privatizaciju saznali iz medija, te da je “stav predstavnika državnog kapitala nepromijenjen, odnosno i da su protiv privatizacije kao što su bili i u junu”.

U odboru direktora kompanije nalazi se troje predstavnika državnog kapitala i dvoje iz MK grupe.

Oni su tada u mišljenju naveli da u uslovima postkovid poslovanja, geopolitičke situacije i kretanja na turističkom tržištu MK grupa neće u bitnom unaprijediti poslovanje Budvanske rivijere, budući da je u normalnim poslovnim okolnostima to preduzeće najuspješnija hotelska grupa u Crnoj Gori, sa tendencijom da u narednim godinama, uz postojeća i planirana investiciona ulaganja, odgovorno korporativno upravljanje i rast profitabilnosti to i ostane.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *