Plenković dao rok trgovcima do petka da vrate cijene

Dodajte komentar

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je hrvatskim trgovcima rok do kraja radne sedmice da cijene vrate na nivo prije uvođenja eura.

– Vlada je procesu uvođenja eura pristupila dobronamjerno, pošteno i u skladu s propisima, ali su, nažalost, neki subjekti iskoristili činjenicu da se hrvatska kuna mijenja za euro i neopravdano podigli cijene prema okviru zaokruživanja na puno veći nego što bi bilo očekivano i normalno, rekao je premijer. – Neki od aktera ponašaju se prevarantski, ocijenio je šef Vlade i dodao da time nanose štetu vlastitim građanima i privredi, ali i političku štetu Vladi i državi.

Premijer i predsjednik HDZ-a istakao je da Vlada ima alate za suzbijanje poskupljenja i neće oklijevati da ih iskoristi, a već ovog petka – od vraćanja cijena u prethodnom razdoblju do ukidanje subvencija i povećanje poreza.

-Nećemo dopustiti da neki akteri s pozornice svojim neodgovornim ponašanjem ugroze strateško postignuće Vlade i države, istakao je i još jednom pozvao privrednike da cijene vrate na nivoe prije uvođenja eura. – Imaju rok do petka da vrate cijene, rekao je.

– Nije isto ako neko zaokruživanjem digne cijene za 10, 20, 30, 40 ili 50 posto, nema tog inputa koji je toliko porastao od 31. decembra do 2. januara da će neko toliko dići cijene, rekao je. i dodao kako time nanose štetu vlastitim građanima i privredi te nanose političku štetu Vladi i državi.

– Vlada ne ide unaprijed misleći da su neki  subjekti prevaranti. Nismo tako odgajani. Odgajani smo da radimo dobar posao i očekujemo da i drugi rade isto, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *