Željeznički prevoz Crne Gore ostvario profit od milion eura

Dodajte komentar

Prema preliminarnim rezultatima, Željeznički prevoz (ŽPCG) će prošlu poslovnu godinu završiti sa pozitivnim rezultatom većim od milion eura, što je najbolji rezultat od osnivanja preduzeća, saopšteno je Pobjedi iz te željezničke kompanije.

– Na ovakav rezultat dominantno je uticalo povećanje prihoda od prodaje karata uz činjenicu da su troškovi ostali na istom nivou – kazali su iz ŽPCG.

U kompaniji su zadovoljni ostvarenim rezultatom, ocjenjujući da ključni pokazatelji rada govore da je 2022. bila uspješna poslovna godina. Upozoravaju, međutim, da ih čekaju ozbiljni izazovi u podizanju nivoa kvaliteta željezničke usluge.

– Jedan od najznačajnijih izazova je rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom koje izvodi Željeznička infrastruktura, a što će rezultirati povećanjem redovnih brzina i skraćenjem putovanja. Drugi se odnosi na modernizaciju voznog parka u srednjoročnom periodu – rekli su iz ŽPCG.

Navode da je lani prevezeno 775.000 putnika, od čega u lokalnom saobraćaju 645.000.

– Realizovani prihodi od prodaje karata premašiće iznos od 2,6 miliona eura. U odnosu na 2021. godinu prevezeno je 40 odsto više putnika, dok je plan premašen za 18 odsto – precizirali su iz ŽPCG.

Naglasili su da redovno izmiruju neto zarade i uplaćuju doprinos I porez.

– Poreski dug je sa sedam miliona 2020. pao na 5,7 miliona. Preduzeće se trudi da izmiruje i akumulirane obaveze iz ranijeg perioda – kazali su iz ŽPCG i podsjetili da kod njih plate nijesu rasle od 2013, pa je prosječna kompanijska zarada daleko ispod državnog prosjeka, tako da treba razmišljati i o njihovom usklađivanju u odnosu na ostale privredne subjekte. Iz ŽPCG nijesu precizirali kolika je kompanijska prosječna plata. Nijesu odgovorili ni da li su lani povećali broj zaposlenih, niti šta planiraju na tom planu ove godine.

Ova kompanija je prošle godine od države dobila naknadu od šest miliona eura, po osnovu obaveze prevoza putnika od javnog interesa.

– Imajući u vidu da je došlo do poskupljenja energenata, ali i svih usluga i roba koje su povezane sa djelatnošću tekućeg i investicionog održavanja voznih sredstava, smatramo da u narednom periodu ovu naknadu treba uvećati – kazali su iz ŽPCG.

Za ovu godinu su planirali remont vagona, lokomotiva i elektromotornog voza, pa su planirali investicije od 2,2 miliona eura.

Za nove vozove 20 miliona eura državnih garancija

Iz ŽPCG je saopšteno da su budžetom za ovu godinu predviđene državne garancije od 20 miliona eura za nabavku novih vozova.

– Formirana je i međusektorska radna grupa koja će raditi na otklanjanju svih barijera kada je u pitanju ispunjenje zahtjeva u dijelu evropskih normi i nacionalnog zakonodavstva vezano za državnu pomoć i način finansiranja ovog projekta – kazali su iz ŽPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *