Realne plate u eurozoni znatno niže nego prije pandemije i vjerovatno će nastaviti pad

Dodajte komentar

Realne plate u eurozoni znatno su niže nego u pretpandemijskom periodu i vjerovatno će se još više smanjiti u idućim mjesecima zbog brzog rasta cijena.

Na to je danas upozorila Evropska centralna banka (ECB).

Pandemija je izazvala velike poremećaje na tržištu rada zbog strogih mjera suzbijanja virusa i potražnje za radnom snagom, posebno u sektorima u bliskom kontaktu s kupcima, prenosi Poslovni dnevnik.

Nagli oporavak ekonomije nakon ublažavanja mjera i nestašica radne snage podstaknuli su snažan rast plata, u poređenju sa istorijskim trendovima, posebno u sektoru njege, transporta i ugostiteljstva, naglašava ECB.

Još u 2020. realne i nominalne plate rasle su gotovo identičnim tempom, što se naglo promijenilo u prvom tromjesečju 2021. kada su cijene počele da rastu ubrzanim tempom, podsjećaju, prenosi Poslovni dnevnik.

“U početnoj fazi pandemije inflacija je bila vrlo niska, odražavajući slabe cjenovne pritiske, značajan negativan uticaj cijena energije i ostale faktore, poput privremenog smanjenja indirektnih poreza radi podsticanja privrede”, podsjeća ECB.

U 2021. inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavci dobara i usluga u okruženju otvaranja privrede nakon ukidanja pandemijskih ograničenja, a rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plata.

Nominalne plate porasle su slabije od potrošačkih cijena pa se kupovna moć građana smanjila i u drugom tromesečju prošle godine bila oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromesečju 2019., neposredno prije početka pandemije covid 19, utvrdio je ECB u Ekonomskom biltenu.

“Realne plate sada su znatno niže nego što su bile prije pandemije i vjerovatno će se dodatno smanjiti u idućim mjesecima”, zaključuje ECB u članku.

“To bi moglo da podstakne sindikate da u idućim rundama pregovora zahtevaju veća povećanja plata, posebno u sektorima s nižim platama”, nagađaju u ECB-u.

Procjenjuju da će nominalne plate vrlo snažno rasti i u idućim tromjesečjima, u poređenju s istorijskim nivoima.

U srednjoročnoj perspektivi, rast plata bi trebalo da bude usporen očekivanim usporavanjem privrede i neizvesnim ekonomskim izgledima, predviđaju oni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *