Oprez na Wall Streetu, jedino Nasdaq porastao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi zabilježili tek male pomake, nakon snažnog rasta u petak, jer ulagači nisu skloni riziku uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella i izvještaja o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 0,34 posto, na 33.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,08 posto, na 3.892 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,63 posto, na 10.635 bodova.

U petak su ti indeksi skočili više od 2 posto jer su kizvještaji s tržišta rada i iz uslužnog sektora SAD-a podržali nadu da bi američka centralna banka mogla biti manje agresivna u povećanju kamata, s obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka.

No, početkom ove nedjelje ulagači su oprezni. Doduše, većinu dana indeksi su proveli u pozitivnom području, no pred kraj trgovanja Dow Jones i S&P 500 zaronili su u negativno.

Na većini azijskih berzi cijene su dionica u utorak blago pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu voljni dodatno da rizikuju, nakon snažnog rasta indeksa od početka godine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,15 posto, nakon što je od početka godine skočio više od 4 posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji porasle 0,2 posto. U Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Indeksi su danima rasli zahvaljujući nadi ulagača u ubrzanje rasta kineske ekonomije, s obzirom da tamošnje vlasti ubrzano popuštaju restriktivne covid mjere.

Izvor: SEEbiz/H

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *