Džek Ma: Od tehnološkog giganta do predaje firme u ruke države

Džek Ma je ostao na svega 6 odsto dionica u “Ant grupi” i više neće imati potpunu kontrolu, saopštio je upravni odbor. Akcije brojnih kompanija u kojima ova grupa ima udjela su zbog toga skočile, uključujući i “Alibabu”, a ostale posljedice se tek očekuju.

Ma Jun, kako mu glasi pravo ime, prešao je trnovit put da bi postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i pokorio svijet e-trgovine svojom kompanijama “Alibaba” i “Ant grupa”. Prevelik rast biznisa je zaustavljen naglo nakon njegovih javnih istupanja i promjene državne politike u Kini, a njegovo kretanje stavljeno je pod lupu.

Slabljenje udjela u “Ant grupi”

Osnivač “Alibabe” i “Ant grupe” prolazi neslavan period u višedecenijskoj karijeri. Naime, u “Ant grupi” došlo je do niza regulatornih promjena koje se odnose i na umanjenje deonica koje posjeduje Ma. Umjesto prvobitnih 50 odsto koje je kontrolisao direkto ili indirektno, sad mu je preostalo svega 6 odsto, objavljeno je proteklog vikenda.

Pročitaj još: Zašto je Jack Ma morao platiti ceh?

Ubrzo je uslijedila reakcija na Maovo povlačenje iz rukovodstva kompanije, pa su porasle akcije kineskih kompanija koje smatraju “Ant grupu” glavnim akcionarom sa udjelom koji ide od 5 do čak 20 odsto.

Akcije Maove matične kompanije “Alibaba” porasle su nakon toga u Hong Kongu za 7 odsto. Pored toga, skočile su i akcije “Longshine Technologi Group Co”, “Shanghai Golden Bridge Infotech Co” i druge.

Redmond Vong, tržišni strateg Velike Kine u kompaniji “Sako Markets” u Hong Kongu, rekao je da će Džek Ma ustupanje kontrole nad “Antom” i drugim poslovima pomoći da se otklone neke neizvjesnosti i otvori put za razvoj i proširenje poslovanja grupe, prenio je Rojters.

Kompanija “Ant” je saopštila da niko neće imati potpunu kontrolu, kao i da će odbor dobiti petog nezavisnog člana.

Sve to je posljedica skidanja ove kompanije sa berze koja je trebalo da bude najveća na svijetu sa vrijednošću od preko 37 milijardi dolara. Ovaj događaj je glavna prekretnica u poslovanju, kako samog Ma, tako i same kompanije.

Dalje se otvaraju pitanja vezana za Maov odnos sa Komunističkom partijom i vlastima uopšte. Ma je 2021. održao govor u kojem je kritikovao finansijsku sferu u zemlji. Govor je imao veliki odjek i još jedan je potencijalni razlog njegovog nestanka iz javnosti. U prvo vrijeme poslovanja on je bio u sprezi sa vlastima i pomagao širenju kineskog uticaja širom svijeta i promociji kineskih kompanija.

Međutim, unutar Kine se okreću ka centralističkom režimu jačanja državnog sektora, umjesto privatnog kako je ranije bio slučaj, pa je došlo do sukoba interesa.

O takvoj promjeni klime je sam Ma ovako govorio: „Jedan od razloga zašto je “Alibaba” rasla tako brzo je [bio] zato što vlada to nije shvatila . . . Kada su to počeli da shvataju, postali smo veoma spori“.

“Alibaba” se suočila sa kaznama od 2.8 milijardi dolara za “zloupotrebu tržišne dominacije”, ali i brojnim drugim regulatornim merama.

Nestanak iz javnosti

Ubrzo nakon pomenutog šangajskog govora, Ma nestaje sa javne scene i nastavlja da djeluje iz sjenke. Da je nekada nečije odsustvo glasnije nego pristutnost, pokazuje baš taj njegov slučaj.

Čovjek koji je ranije bio u žiži javnosti, koji se u Kinu nije vraćao mjesecima, obilazio sijvet u zvaničnim posjetama, uključujući i putovanja sa kineskim predsjednikom, nestaje sa radara. Zato je svako njegovo pojavljivanje posle toga bilo pažljivo ispraćeno.

Pročitaj još: Kako u Kini biti bogat, a ne zamjeriti se Partiji

Navodno je posjetio Španiju, Holandiju, SAD i Japan, a posljednji put javnost je za njega čula zahvaljujući video pozivu koji je on sam snimio u jednoj školi u mjestu Tonglu. U snimku nije govorio o situaciji u njegovim kompanijama ili o poslovnim potezima, već o važnosti obrazovanja. Snimak je izazvao veliko izenanđenje javnosti.

Počeci “Alibabe”

Džek Ma je osnovao “Alibabu” 1999. godine, nakon dva neupjela pokušaja pokretanja kompanije za online trgovinu. On je ubijedio grupu od 17 prijatelja da ulože u razvoj njegove ideje.

Do oktobra 1999. Alibaba je prikupila pet miliona evra od američkog investicionog giganta “Goldman Sachs” i 20 miliona dolara od “Softbanka”, japanske telekom kompanije koja je investirala u tehnološke firme. Zatim je 2005. “Yahoo” investirao milijardu dolara u “Alibabu” u zamjenu za 40 odsto udela u kompaniji. “Alibaba” je 2014. izašla na berzu, lansirajući IPO, odnosno inicijalnu ponudu dionica u vrijednosti od 150 milijardi dolara. To je bio najveći IPO u istoriji Njujorške berze.

Od mladića kojeg su odbijali za brojne poslove i upis fakultet, koji je radio kao vodIč i profesor engleskog jezik, 2015. godine stigao je do Hurunove liste najbogatijih. Zato su njegove poslovne savjete često citirali tokom godina.

Jack Ma: Kako sam uspio (video intervju)

(Rojters, Telegraf Biznis)

Check Also

CBCG: Prethodnu godinu obilježila intenzivna kreditna aktivnost banaka

Novoodobreni krediti tokom 2022. godine iznosili su skoro 1,5 milijardi eura, što je za preko …

Leave a Reply

Your email address will not be published.