Đurović: Ne treba bježati od koncesije za Aerodrome Crne Gore

Dodajte komentar

Crna Gora je avio destinacija i moramo obezbijediti više avio-linija. Ove godine treba što prije riješiti da li ćemo aerodrome dati pod koncesiju, jer oni servisom ne odgovaraju broju turista koji dolaze, poručio je ministar ekonomije i turizma Goran Đurović.

Ulaganje obavezno

On tvrdi da aerodromi ni u Podgorici, ni u Tivtu ne mogu primiti putnike ako istovremeno sleti više aviona.

“Ako odlučimo da aerodromi ostanu državni, moramo naći nekoliko stotina miliona da investiramo, a nijesam siguran da imamo taj novac. Smatram da naši aerodromi mogu da budu kvalitetniji uz bolje ulaganje i menadžment koji će znati da to sprovede”, poručio je Đurović u razgovoru za Pobjedu.

Istakao je da ne treba bježati od koncesije sa kvalitetnim i ozbiljnim operaterom, koji bi dao garanciju da to uradi na dobar način i da omogući bolju povezanost sa Evropom i svijetom. Tim prije što je saobraćajna povezanost od ključne važnosti za turizam, koji najviše učestvuje u BDP-u. Najavio je nove avio-linije, koje su potrebne za popunjavanje naših turističkih kapaciteta.

“Na sajmu u Londonu dogovoreni su letovi sa kompanijom Jet Holiday iz Mančestera za Tivat dva puta nedjeljno tokom ljetnjih mjeseci. Nadamo se da će letjeti i sa drugih destinacija iz Britanije, jer je Crna Gora ušla u najjuži izbor za najomiljeniju skrivenu destinaciju, pa odatle očekujemo veliki broj turista”, kazao je Đurović.

Naveo je da već sada nema nijednog slobodnog mjesta u avionima koji će letjeti iz Poljske prema Crnoj Gori u toku sezone od maja do oktobra kompanijom Lot.

“Veliko je interesovanja iz zemalja kojima smo ukinuli vize na 90 dana ove godine, a to su Saudijska Arabija, Egipat i druge zemlje Bliskog istoka”, rekao je Đurović dodajući da su tu imali problem sa Evropskom komisijom.

Visokoplatežni turisti

Naglasio je da je potrebno privući i visokoplatežne turiste iz SAD.

“Veliki je problem nedostatak direktnih avio-linija, ali ima dosta letova iz SAD na aerodrom Dubrovnik. Imao sam priliku da obavijestim američku ambasadorku Džudi Rajzing Rajnke na problem graničnog prelaza Debeli brijeg, gdje se gosti zadržavaju i po pet sati. Ambasadorka je sa kolegom u Hrvatskoj obećala da se nađe model brže evidencije američkih turista”, kazao je Đurović.

Što se tiče zimske sezone, naveo je da je snijeg problem kao i svake godine.

Kazao je i da je otvaranjem auto-puta Podgorica postala zimska destinacija, a da će Kolašin uskoro postati prestižna ski-destinacija, jer se gradi dosta hotela.

“Na Žabljaku, međutim, nema pomaka i mislim da lokalna samouprava mora biti agilnija i osluškivati šta investitori žele, a ne protiviti se svakoj investiciji”, tvrdi Đurović, koji smatra da je sjever razvojna šansa i da razvijanjem etno sela možemo povezati jug i sjever.

Dozvola za rad uslov za Booking i Airbnb?

Đurović najavljuje da je jedan od planova za suzbijanje sive zone i mogućnost dogovora sa Bookingom i Airbnbom da se na njihovim platformama ne reklamiraju oni koji nemaju zvaničnu dozvolu za rad.

“Hrvati su to riješili na ovaj način. Razgovaraćemo direktno sa kompanijama i to pravno i formalno riješiti”, poručio je Đurović i najavio uvođenje sistema evidentiranja turista slično e-visistoru u Hrvatskoj.

“To zahtijeva dosta novca i vremena, ali se nadam da ćemo to realizovati ove godine”, ističe Đurović.

Raspoloženi za kompromis oko Svetog Stefana

Ministar Đurović je istakao da u slučaju Sveti Stefan nemaju nikakvih novosti, ali da i ovom prilikom poručuje zakupcu da Vlada želi da mu izađe u susret i da ispuni sve što je zakonom dozvoljeno kako bi ove godine otvorio vrata turistima.

“Slučaj je na sudu, arbitraža je u toku. Ukoliko investitor želi da sve vezano za prolaz i plaže riješimo u granicama zakona i Ustava, raspoloženi smo da to uradimo”, kazao je Đurović apelujući na investitora da zajedno nađu kompromisno rješenje.

Istakao je da uvijek treba imati sluha za investitore i izaći im u susret.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *