Četiri američke banke pripremaju se za pad profita i recesiju

Četiri američka bankarska giganta – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp, Citigroup Inc i Wells Fargo & Co – u petak će prijaviti zaradu.

Zajedno sa Morgan Stanleyjem i Goldman Sachsom, oni čine šest najvećih zajmodavaca za koje se očekuje da u rezerve skupe 5,7 milijardi dolara kako bi se pripremili za nekvalitetne kredite, pokazuju projekcije prosjeka koje je uradio Refinitive.

To je više nego duplo od 2,37 milijardi dolara izdvojenih godinu ranije.

“S obzirom na to da većina američkih ekonomista predviđa ili recesiju ili značajan pad ove godine, banke će se vjerovatno pripremiti za negativne ekonomske ishode”, naveli su analitičari Morgan Stanleyija.

Federalne rezerve agresivno podižu kamatne stope u nastojanju da ukrote inflaciju koja je blizu najvećeg nivoa u posljednjih nekoliko decenija. Rastuće cijene i viši troškovi kreditiranja naveli su potrošače i kompanije da ograniče svoju potrošnju, a budući da banke služe kao ekonomski posrednici, njihov profit opada kada se aktivnost usporava.

Prema preliminarnim procjenama analitičara Refintiva, šest banaka bi u četvrtom kvartalu 2022. takođe trebalo da zabilježe prosječan pad neto dobiti od 17 odsto u odnosu na godinu ranije, javlja Reuters.

Izvor: Index.hr

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za ponedjeljak, 27. mart

Leave a Reply

Your email address will not be published.