Shell će EU i Velikoj Britaniji platiti dvije milijarde dolara poreza na ekstraprofit

Dodajte komentar

Energetski div Shell otkrio je da će platiti dvije milijarde eura poreza na višak profita u Velikoj Britaniji i EU za posljednje tromjesečje 2022. godine. Prema procjeni kompanije, u prethodnom je tromjesečju u svijetu za poreze izdvojeno između 4,3 i 4,7 milijardi dolara, prenosi njemačka novinska agencija dpa.

Kompanija je u petak saopštila ulagačima da će ostvariti manju dobit u zadnjem tromjesečju prošle godine zbog povećanog britanskog poreza na dobit energetskih kompanija i dodatnih poreza EU.

Energetski div takođe je otkrio da se očekuje da će trgovanje hemikalijama u posljednjem kvartalu 2022. biti “znatno niže” u poređenju s prethodnim kvartalom.

Kako dodaje koncern, na proizvodnju prirodnog gasa (LNG) u četvrtom tromjesečju uticali su veliki zastoji u dva pogona u Australiji.

Očekuje se da će grupa početkom februara objaviti potpune rezultate za poslovnu 2022. godinu, javlja dpa.

Vlada u Londonu u maju  prošle godine uvela je porez na višak profita naftnih i gasnih kompanija. U početku je iznosio 25 posto, ali je ministar finansija Jeremy Hunt u novoj godini povećao porez na 35 posto. Porez će se primjenjivati do 2028, prenosi SEEbiz.

U svjetlu energetske krize, EU je nedavno usvojila uredbu kojom se, među ostalim, uvodi tzv ja doprinosa solidarnosti koje plaćaju kompanije iz sektora nafte, plina i uglja. Pri izračunu doprinosa uzima se u obzir oporeziva dobit u fiskalnoj godini 2022. i/ili 2023. Ako je ona najmanje 20 posto viša od godišnjeg prosjeka nakon 2018. godine, doprinos će iznositi najmanje 33 posto viška.

Cilj EU uredbe je oporezovati kompanije koje ostvaruju višak profita na račun događaja koji inače nemaju nikakve veze s njima, u ovom slučaju na račun ruske invazije na Ukrajinu koja je pokrenula energetsku krizu u Evropi, odn. veliki skok cijena energije.

Američki naftni div Exxonmobil tuži Evropsku uniju zbog pomenute uredbe. Kako tvrdi koncern, novi porez će ih koštati više od dvije milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *