Nakon hrvatskog, Fortenova uzima i druge regionalne Merkatore?

Dodajte komentar

Najveći slovenački poslodavac uspio je da smanji dug, ali muče ga rastući troškovi.

Nakon što je Merkator u decembru svojoj vlasnici Fortenovi prodao Merkator H, koji je pripojen Konzumu, istim putem bi mogla krenuti i druge Merkatorove kompanije u regionu, piše slovenački list Delo naovdeći da Merkatoru zbog povećanja troškova za energente i plate prijete i poteškoće s likvidnošću.

“Prema nezvaničnim informacijama, Fortenova bi u svoje direktno vlasništvo mogla da konsoliduje i Mercatorove kompanije u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Srpski Merkator S na primjer dokapitalizacijom”, piše Delo navodeći da iz Merkatora nisu odgovorili na pitanje hoće li i ostala svoja društva prodati Fortenovi, prenosi Poslovni dnevnik.

“Kao dio Fortenova Grupe, Merkator će ostati jak brend na inostranim tržištima i biće uključen u sve ključne procese za postizanje još većih poslovnih i kapitalnih rezultata. Kompanija ostaje vodeća maloprodajna mreža u Sloveniji i najvažniji partner slovenačkim dobavljačima”, poručili su iz Merkatora koji od slovenačkih dobavljača godišnje kupi više od pola milijarde eura proizvoda.

Delo navodi da je Merkator finansijski zavistan od Fortenove s kojom je 2021. potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 385 miliona eura za refinansiranje duga kod ukupno 55 banaka.

Procjenjuje se da je neto finansijski dug od 835 miliona eura sad već smanjen na između 600 i 700 miliona, ali novi problem su rastući troškovi energenata, troškovi rada, nabavne cijene…

Iako je slovenački ministar privrede Matjaž Han u svijetlu dešavanja oko kupovine Fortenove najavio mogućnost otkupa Merkatora, Delo ocjenjuje kako je ta ideja prilično nerealna s obzirom na sve čvršće povezivanje s vlasnikom kojeg će ministarstvo pozdraviti “dok je na policama što više slovenačkih proizvoda, i dok se čuvaju radnje na selu i radna mjesta”.

S gotovo 9000 zaposlenih Merkator je najveći slovenački poslodavac i važan kupac slovenačkih dobavljača koji bi, kako navodi Delo u naslovu teksta, iz regionalnog mogao opet postati lokalni trgovac.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *