U bankama pet milijardi depozita

Dodajte komentar

U bankama u Crnoj Gori na kraju novembra depoziti su iznosili 5,07 milijardi i za 890 miliona su veći nego u istom mjesecu godinu ranije.

Na kraju, u istom mjesecu prošle godine ukupno odobreni krediti vrijedjeli su 3,68 milijardi i za 210 miliona su bili veći nego godinu ranije.

Ukupni depoziti u bankama su na kraju novembra bili za 1,4 milijarde eura veći od ukupno odobrenih kredita.

Ukupni depoziti su značajno veći od neto javnog duga države koji iznosi oko 3,85 milijardi. Ukupni bruto domaći proizvod (BDP) na kraju za 2022. je procijenjen na 5,7 milijardi eura.

Domaći građani su u bankama na kraju novembra držali 1,63 milijarde eura, što je za oko 260 miliona eura više nego prije godinu.

Depoziti domaćih privatnih i državnih kompanija iznosili su 1,72 milijarde eura i za godinu su porasli za 460 miliona eura.

Strani građani kao fizička lica su na kraju novembra u bankama u Crnoj Gori imali 746 miliona eura, što je za 80 miliona više u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Strane firme i druga pravna lica su za posljednjih 12 mjeseci povećali depozite za oko 60 miliona na 542 miliona eura.

Javni sektor je u bankama na kraju novembra imao 297 miliona eura, što je za deset miliona više.

Depozitarne i ostale finansijske institucije imale su na kraju novembra depozite od 62 miliona eura, odnosno za 17 miliona više nego u istom mjesecu godinu ranije.

(Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *