Snažan rast svjetskih berzi u prvoj nedjelji nove godine

Dodajte komentar

Globalne cijene akcija su snažno porasle u prvoj nedjelji 2023. pošto su investitori bili ohrabreni ublažavanjem inflatornih pritisaka u SAD i evrozoni, što bi moglo da podstakne centralne banke da uskoro okončaju ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Vol stritu je Dau Džons ojačao 1,5 odsto, na 33.630 poena, a S&P 500 je porastao istom stopom, dostigavši 3.895 poena. Nasdak indeks je, s druge strane, ojačao jedan odsto i završio sedmicu na 10.569 poena.

Najveća svjetska berza trgovala je nesigurno do petka, kada su objavljeni podaci o zapošljavanju i platama u SAD.

U decembru je broj zaposlenih povećan za 223.000, nešto više od očekivanog, dok su plate na mjesečnom nivou porasle 0,3 odsto, manje od očekivanog.

Pored toga, saopšteno je da je aktivnost u uslužnom sektoru opala u decembru, prvi put za više od dvije i po godine.

Zahvaljujući usporavanju rasta zarada, a samim tim i inflatornim pritiscima, u petak su berzanski indeksi skočili više od dva odsto, nadoknadili sve gubitke iz prethodnih dana i nedjelju završili u pozitivi.

Naime, investitori se nadaju da će kamatne stope na kraju ciklusa povećanja biti niže nego što procjenjuju čelnici Feda i da će centralna banka početi da smanjuje kamatne stope već ove godine, iako je Fed signalizirao da bi to mogao da učini tek 2024.

Iako zapisnik sa posljednjeg sastanka Feda prošle godine nije podržao te nade, cijene akcija su porasle.

„Tržište je kao dijete koje traži sladoled. Roditelji kažu „ne“, ali dijete nastavlja da traži sladoled jer su roditelji nekada popuštali. Dakle, tržište i dalje očekuje da će dobiti sladoled, ali ne tako brzo kao što se mislilo“, objašnjava Berns Mekini, portfolio menadžer u NFJ Investment Group LLC.

Mekini vjeruje da zapis pokazuje da se zvaničnici Feda plaše da bi neopravdano ublažavanje finansijskih uslova iskomplikovalo njihove napore u borbi protiv inflacije.

Ističe i da je jasno da će Fed usporiti tempo poskupljenja novca kako ne bi gurnuo privredu u recesiju, ali da se može očekivati da kamatne stope ostanu povišene duže nego što se ranije očekivalo.

Mike Loevengart, direktor portfelja u Morgan Stanlei Global Investment Office, smatra isto.

„Zapisnici Feda su podsjetnik investitorima da očekuju veće kamatne stope tokom cijele ove godine. Pošto tržište rada ostaje snažno, logično je da borba protiv inflacije ostaje prioritet Feda. Drugim riječima, iako smo promijenili kalendar, vetrovi na tržištu ostaju isti kao i prošle godine“, kaže Lovengart.

Prošle godine je indeks S&P 500 potonuo za više od 19 odsto, najviše od globalne finansijske krize 2008. godine, pošto je Fed agresivno podizao kamatne stope kako bi obuzdao inflaciju, koja je sredinom godine dostigla najviši nivo u više od 40 godina.

A na evropskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje snažno porasle. Indeks vodećih evropskih akcija STOKSKS 600 skočio je 3,4 odsto, prenosi Dan.co.me.

Istovremeno, londonski FTSE indeks je porastao 3,3 odsto, na 7.699 poena, dok je frankfurtski DAKS skočio 4,9 odsto, na 14.610 poena, a pariski CAC skoro 6 odsto, na 6.860 poena.

Snažan rast indeksa je zahvaljujući podacima koji su podgrijali nade da je pad proizvodne aktivnosti u evrozoni dostigao dno i da bi oporavak mogao da počne.

Investitore su ohrabrili i podaci o ublažavanju inflatornih pritisaka u evrozoni drugi mjesec zaredom, što bi moglo da navede Evropsku centralnu banku da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Berzama podržava i nada investitora da će se rast kineske privrede uskoro ubrzati, s obzirom na to da tamošnje vlasti ubrzano ublažavaju restriktivne kovid mjere.

Mnoge bolnice i groblja navode da su pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i umrlih od kovida, ali se investitori nadaju da će se, kada prođe talas zaraze, život i potrošnja vratiti u normalu, pa ne obraćaju pažnju na aktuelne probleme.

Tim prije što je kineska centralna banka najavila da će finansijski podržati domaću potrošnju, ključne investicione projekte i tržište nekretnina.

„Ponovno otvaranje Kine ima veliki uticaj širom svijeta. To podstiče turizam i potrošnju, a moglo bi i da otkloni uska grla u lancima snabdijevanja, koja su izazvala probleme proizvođačima 2022. godine“, kaže Džoan Go, analitičar DBS banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *