Jack Ma izgubio kontrolu nad fintech gigantom Ant Group

Dodajte komentar

Kineski milijarder i magnat Jack Ma predaće kontrolu nad fintech gigantom Ant Group nakon što je Komunistička partija počela reorganizaciju tehnološkog sektora. Kompanija je u subotu saopštila da restrukturira vlasničku strukturu tako da “nijedan dioničar, sam ili zajedno s drugim stranama, neće imati kontrolu nad Ant Group”.

U novembru 2020. Antova inicijalna javna ponuda (IPO) od 37 milijardi dolara, koja bi bila najveća na svijetu, otkazana je u posljednjem trenutku. To je dovelo do prisilnog restrukturiranja finansijske tehnološke firme i spekulacija da će kineski milijarder morati da ustupi kontrolu.

Ma je ​​indirektno kontrolisao 53,46 posto dionica Ant grupe. Ali sada će nakon prilagođavanja imati samo 6,2 posto glasačkih prava, navodi se u saopštenju.

“Restrukturiranje se sprovodi kako bi se dodatno poboljšala stabilnost naše korporativne strukture i održivost našeg dugoročnog razvoja”, navodi se u saopštenju Anta.

Deset pojedinaca – uključujući osnivača, rukovodstvo i osoblje – „nezavisno će vršiti svoja glasačka prava“, navodi se.

Andrew Collier rekao je za Al Jazeeru da Peking ima dva problema s Maom.

Collier je objasnio da je Ma “veoma popularan milijarder koji kontroliše dvije velike kompanije” i da je počeo da se takmiči sa nekim državnim bankama u Kini koje su “kičma ekonomije”.

“Iz ta dva razloga, mislili su da je prijetnja i smjenjuju ga.”

Ant upravlja Alipay-om, najvećom svjetskom platformom za digitalno plaćanje, koja se može pohvaliti stotinama miliona mjesečnih korisnika u Kini i šire.

Ma-ovo ustupanje kontrole dolazi u trenutku kada se Ant bliži završetku dvogodišnjeg regulatornog restrukturiranja, a kineske vlasti spremne su da izreknu kaznu od više od milijarde dolara kompaniji, izvijestila je novinska agencija Reuters u novembru.

U govoru na samitu u Šangaju, tajkun je rekao da banke posluju sa mentalitetom “zalagaonice” i optužio finansijske nadzorne organe da guše rast.

Očekivana kazna dio je sveobuhvatnog obračuna Pekinga sa tehnološkim gigantima u zemlji u posljednje dvije godine, koji je smanjio stotine milijardi dolara njihovih vrijednosti i smanjio prihode i profit.

No, kineske vlasti su posljednjih mjeseci ublažile svoj ton usred napora da se ojača ekonomija od 17 biliona dolara koja je teško pogođena pandemijom COVID-19.

„S obzirom da je kineska ekonomija u vrlo nezavidnoj situaciji, vlada želi da signalizira svoju posvećenost rastu, a tehnološki, privatni sektori su ključni za to, kao što znamo“, rekao je Dankan Klark, predsednik savetodavne kompanije za investicije BDA China.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *