Žene i muškarci: Ko ulaže češće, ko ulaže bolje?

Ženama je teže da naprave karijeru i zarađuju u prosjeku manje od muškaraca – negdje oko 20 odsto. Zato su više izložene riziku od siromaštva. Sve u svemu, žene su još uvjek izložene diskriminaciji, piše DW. U oblastima u kojima bi mogle da budu samostalne, često to ne rade. Recimo, kada se, radi o ulaganju sopstvenog novca.

Izgleda da je jedan od razloga to što žene misle da ne posjeduju dovoljno znanja o finasijama. Prema istraživanju Naučno-ekonomskog instituta (ZEW) razlog je prije nedostatak samopouzdanja nego nedostatak znanja. Doduše, postoje deficiti u znanju o finansijama – oni postoje i kod muškaraca – ali trećina žena procjenjuje svoje znanje kao manje nego što ono zaista jeste.

Često muž odlučuje o sticanju imetka

Žene često muškarcima dobrovoljno prepuštaju upravljanje finansijama. Čak dvije trećine žena širom svijeta prepuštaju dugoročne finansijske odluke muževima. To proizilazi iz istraživanja koje je 2019. sproveo UBS Wealth Management.

Žene ukupno investiraju manje od muškaraca. 27 odsto muškaraca posjeduju akcije, uložili su u fondove i druge hartije oid vrijednosti, dok je žena svega 18 odsto. Osiguravajuća kuća AXA je sprovela ovo istraživanje.

Skoro 12 miliona Njemaca investira u akcije i fondove tvrdi Njemački akcijski institut. Osam miliona su muškarci a četiri miliona žene. Taj trend se u posljednje vrijeme dodatno pojačao. Od 2011. udio muških akcionara porastao je za pet odsto, a ženskih za tri odsto.

Aleksandra Nisen-Rinci koja na Univerzitetu Majnc istražuje oblast „žene i finansije“ kaže da su 80 odsto savjetnika u branši muškarci. „U prosjeku žene dobijaju lošije savjetovanje, pokazuju naša istraživanja“.

Prema podacima udruženja banaka „Sparkassen“ 90 odsto produkta i servisa kreiraju muškarci, pa se najčešće ne uzimaju u obzir specifične ženske potrebe. Osim toga finansijsko ponašanje žena zavisi od vaspitanja:

„Prije nekoliko godina sproveli smo anketu među studentima i ustanovili da o finansijskim temama češće raspravljaju očevi i sinovi“, kaže Nisen-Rinci i dodaje da se po tome vidi kako žene od malih nogu sa tom temom imaju manje dodirnih tačaka, pa ne treba da čudi što su nesigurne i imaju otpor prema temi sticanja imovine.

Žene kao obećavajuća ciljna grupa

Bankovno udruženje „Sparkassen“ kaže da je „ženska ekonomija“ potencijalno veće tržište od Kine i Indije zajedno. U zapadnoj Evropi žene drže 31 odsto imovine. „Finansijska industrija je još na samom početku razvoja tog potencijala. I što se tiče broja klijentkinja i što se tiče ponuda koje su specifično napravljene za njih”.

Ipak, izgleda da se stvari mijenjaju. A već nekoliko godina postoje „finfluenserke”, blogerke koje se bave finansijama i obećavaju pomoć i savjetovanje “među ženama”. To međutim često ima značajnu cijenu. Primjer za to je Nataša Vegelin sa svojim sajtom „Madame Moneypenny“.

„Iskreno, znam tačno kako se osjećaš“, objavljuje Vengelin u video-poruci. „Prije nekoliko godina ni ja nisam imala pojma – nisam znala odakle da počnem, a izgubila sam 18 000 eura na osnovu veoma lošeg finansijskog savjetovanja“, priča ona. Ona nudi finansijski nadzor koji košta popriličnu sumu novaca. Nema podataka o tačnim troškovima. Osim toga. Žene moraju da pošalju „aplikaciju“ jer blogerka kaže da nije svaka žena za to.

A na sajtu „Finmarie“ ženama se nude i besplatne finansijske informacije i one koje koštaju. Start-ap firma „Financery“ nudi aplikaciju i savjetovanje, a naplaćuje se jedan odsto godišnje uložene sume.

Može se i bez finansijskih savjetnika

Društva za zaštitu potrošača upozoravaju da je savjetovanje često skupo, a cijene i usluge nisu transparentne. Ona savjetuju ženama da same savladaju osnovna pravila ulaganja.

„Savjetujem oprez kada se radi o konkretnim preporukama za kupovinu. I kada neko obećava brz i jednostavan dobitak, ja bih se suzdržala”, kaže Anabel Eleman iz Društva za zaštitu potrošača u Bremenu. Ona dodaje da svako ko ipak želi finansijsko savjetovanje mora da obrati pažnju na kvalifikacije savjetnika. „Ko je ta osoba, koliko je do sada radila sa finansijama, i kako zarađuje svoj novac?”.

U međuvremenu su se dosjetile i banke pa nude specijalna savjetovanja za žene. Na primjer, „Comdirect Bank” pod sloganom „finansijske heroine” nudi servis za žene o svim aspektima ulaganja. „BW Bank“ je za svoje ženske mušterije organizovala žensku mrežu, seminare i skupove. „Hypovereinsbank” organizuje onlajn događaje za žene. Pritom ženama mora biti jasno da banke takođe žele da zarade novac, pa preporučuju uglavnom sopstvene produkte.

Postavlja se pitanje da li je ženama zaista potrebno posebno savjetovanje? Naime, ustanovljeno je da su žene bolji ulagači.“ING Bank” je ustanovila da su 2019. žene imale stopu deoničarske zarade od 24 odsto, a muškarci 23 odsto.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

One comment

  1. Ovo nema veze ni sa cim 🙂 Zene i Muskarci su izjednaceni u svemu to sto neko ne umije a drugi umije nema veze sa polom. Kad ce se vise ova glupost zaustavit?

Leave a Reply

Your email address will not be published.