U Hrvatskoj od uvođenja eura neke cijene skočile i do 80 odsto

Dodajte komentar

Inspekcije Državnog inspektorata, tržišne, turističke i inspekcije rada sprovode pojačane inspekcije u cilju utvrđivanja da li je došlo do povećanja cijena roba i usluga neposredno prije uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj3, piše N1 Zagreb.

U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj, proces preračunavanja kune u euro ne smije da rezultira povećanjem cijena, navode u Inspektoratu. Njihovi nalazi pokazuju da su rezultirali – upravo poskupljenjem, te da je cijena pojedinih usluga uoči 1. januara porasla za čak 80 odsto.

Tržišna, turistička i inspekcija rada vrše nadzor po službenoj dužnosti – kao planirane inspekcije i povodom prijava građana kojih je od prvog dana ove godine u hrvatski Državni inspektorat stiglo više od stotinu, navodi N1 Zagreb.

Od 2. do 4. januara 2023. godine obavljena su 534 nadzora širom Hrvatske.

Od navedenog broja inspekcijskih nadzora, tržišna inspekcija je izvršila 197 nadzora u trgovini na malo, uključujući trgovinu na malo pekarskim proizvodima i uslužne djelatnosti (pretežno frizerske usluge i usluge njege i održavanja tijela kao i usluge parkiranja). Od ukupnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora, 103 nadzora su obavljena u sektoru trgovine na malo, dok su u sektoru usluga izvršena 94 nadzora.

Prema preliminarnim podacima, imajući u vidu da su inspekcijski postupci u toku, u poslovanju trgovine je kroz poslovnu dokumentaciju utvrđeno povećanje cijena, u periodu koji je neposredno prethodio uvođenju eura kao zvanične valute, u šest inspekcijskih nadzora trgovina, te u 21 nadzoru trgovine na malo pekarskim proizvodima.

U prodavnici je zabilježen rast cijena pojedinih proizvoda od tri do 19 odsto (poskupljenje čokolade, pekarskih proizvoda, piva, putera, pavlake, toalet papira, kafe i dr).

Kako je u toku utvrđivanje činjenica o razlozima poskupljenja, po obavljenom nadzoru, ukoliko se utvrdi neopravdano poskupljenje, biće preduzete propisane mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Takođe, izvršena su ukupno 94 nadzora u uslužnim djelatnostima, i to uglavnom u frizerskim uslugama i uslugama njege i uljepšavanja tijela, kao i uslugama parkiranja, kod kojih su u 17 nadzora utvrđena poskupljenja. U predmetnim slučajevima, cijena ovih usluga biće promijenjena neposredno prije 1. januara 2023. Prema preliminarnim podacima, poskupljenje kontrolisanih usluga kreće se od 10 do čak 80 odsto.

U istom periodu turistički inspektori Državnog inspektorata izvršili su 151 inspekcijski nadzor. Od ukupnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora, turistički inspektori su u 52 nadzora utvrdili povećanje cijena ugostiteljskih usluga.

Uporednom analizom cijena pojedinih usluga prema starom cjenovniku i važećem, novom cjenovniku utvrđeno je povećanje cijena od jedan do 10 odsto, navodi N1 Zagreb.

Inspektorat rada Državnog inspektorata je od početka ove godine izvršio 186 inspekcijskih nadzora u kojima je obaveza dvostrukog prijavljivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na računu na dokumentu o isplati zarade, naknade zarade, otpremnine. i druga materijalna prava koja se isplaćuju radniku na osnovu propisa, pratio se kolektivni ugovor, propisi o radu i ugovori o radu sa prikazom fiksnog kursa konverzije. U jednom slučaju utvrđena je povreda iz člana 52. stav 1. Zakona, a poslodavac je prilikom nadzora otklonio nepravilnost.

Inspekcije Državnog inspektorata će i dalje, svaka inspekcija iz svoje nadležnosti, nastaviti da sprovode koordinisane i kontinuirane inspekcije, a sve u cilju zaštite potrošača i zaštite prava radnika, navodi se u saopštenju hrvatskog inspektorata.

Izvor: N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *