Radović će odlučiti da li će vratiti 50.000 eura Budvanskoj rivijeri “shodno faktičkom stanju i zakonu”

Dodajte komentar

Vršilac dužnosti izvršnog direktora nacionalne avio-kompanije “To Montenegro” Saša Radović kazao je da će sačekati da dobije zvaničan dopis HG Budvanske rivijere, nakon čega će se “shodno faktičkom stanju i zakonu odrediti” na to da li će vratiti otpremninu od 50.000 eura, koju je uzeo iz te kompanije u većinskom vlasništvu države, nakon što je 2021. razriješen sa pozicije predsjednika Odbora direktora.

Da vrati otpremninu kompaniji, Radovića je javno krajem prošle godine pozvao sadašnji predsjednik borda direktora Budvanske rivijere Mijomir Pejović.

”Sačekaću zvaničan dopis od Budvanske rivijere i onda ću se odrediti shodno faktičkom stanju i shodno zakonu. Nema tu ništa za sad, niti sam ja mogao preko medija da vidim šta je obrazloženje i na šta se pozivaju, tako da ću da sačekam taj zvaničan dopis…”, rekao je “Vijestima” Radović, upitan da li će vratiti otpremninu.

Pejović je na konferenciji za novinare kazao da vjeruje da je Radoviću poznat Zakon o radu i član 21 “koji jasno kaže da ne može da zasnuje radni odnos u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi čiji je većinski vlasnik država, odnosno jedinica opštine ili država, u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine”.

”Imajući u vidu da je sporazumom o prestanku radnog odnosa zaključenim u junu 2021. godine njemu utvrđena otpremnina i isplaćena, očekujemo da do kraja ove kalendarske godine on vrati ovaj iznos. Ukoliko se to ne desi, Budvanska rivijera će tužbom sudu nastojati da ostvari svoja prava”, naveo je Pejović.

Upitan da prokomentariše ovaj član zakona, Radović je kazao da je skupština Budvanske rivijere donijela odluku o njegovom razrješenju.

”Ja nisam u tom momentu bio zaposlen u firmi kao radnik, već kao zaposleni u bordu direktora i skupština je donijela odluku o razrješenju. Ne znam kako se oni za taj član hvataju, ali ne mogu da pričam ovako napamet. To je bio ugovor o radu, koji traje kao mandat Odbora direktora. Skupština je donijela odluku o razrješenju u Odboru direktora i meni je tada prestao mandat. Kako oni to sad tumače i zašto tumače na ovaj način, ipak ću sačekati da dobijem zvaničan dopis i onda ću se shodno zakonu odrediti prema tome”, zaključio je Radović.

Pomenuti stav člana zakona se odnosi na sporazumni raskid ugovora, dok je sljedećim stavom Zakona o radu definisano da zaposleni kome je u državnoj firmi isplaćena otpremnina po osnovu prestanka potrebe za njegovim radom ne može da zasnuje radni odnos u državnoj kompaniji u periodu od godinu dana od dana isplate otpremnine.

Radovića je Vlada na pomenutu poziciju u “To Montenegro” imenovala 15. decembra, a naslijedio je dotadašnju vršiteljku dužnosti Draganu Frantov Nikolić.

On nema iskustvo u avio-industriji, a osim kao predsjednik Odbora direktora Budvanske rivijere više godina je radio kao direktor Nacionalne turističke organizacije.

Predlogom ugovora o angažovanju definisano je da njegova plata u “To Montenegro” iznosi mjesečno 2.763,90 eura neto, uz uvećanje za adekvatan procenat vezan za minuli radni staž.

Izvor: Vijesti

Foto: LinkedIn/Saša Radović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *