Padaju vrijednosti evropskih akcija: Fed neće tako brzo spustiti kamatne stope

Dodajte komentar

Vrijednost evropskih akcija i američkih terminskih ugovora pala je u četvrtak, dan nakon što je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u decembru otkrio da niko od zvaničnika centralne banke ne predviđa smanjenje kamatnih stopa ove godine.

Regionalni Stoxx Europe 600 pao je 0,4 odsto, iako se ove sedmice indeks popeo više od tri odsto, dok je londonski FTSE 100 ostao stabilan. Ugovori koji na Wall Streetu prate benchmark S&P 500 pali su 0,2 odsto, a oni koji prate Nasdaq 100 izgubili su 0,3 odsto, objavio je Financial Times.

Indeks S&P 500 porastao je 13 odsto između sredine oktobra i početka decembra dok je inflacija u najvećoj svjetskoj ekonomiji pokazivala znake usporavanja. Indeks je od tada pao oko 5,5 odsto, nakon oštrih komentara zvaničnika Feda, od kojih su mnogi upozorili da je rast cijena i dalje previsok da bi opravdao smanjenje troškova zaduživanja u 2023. godini.

Zapisnik s posljednjeg sastanka Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) “iskristalisao” je ta predviđanja, zadajući udarac trgovcima koji nisu uvjereni da će Fed držati kamatne stope na oko pet odsto kako bi inflaciju spustio natrag do cilja.

Posljednji zapisnik pokazuje da “ni jedan učesnik nije predvidio da bi bilo prikladno početi smanjivati ​​ciljanu stopu saveznih fondova 20232, a zvaničnici su primijetili da bi “trebalo zadržati restriktivan politički stav” sve dok ekonomski podaci “ne pruže uvjerenje da je inflacija u kontinuiranom padu prema dva odsto, za što će vjerovatno trebati neko vrijeme”.

Lee Hardman, viši valutni analitičar u banci MUFG, rekao je da su komentari, koje je kasnije potvrdila viša zvaničnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath, “postavili veliku prepreku Fedu da pauzira i/ili prekine svoj ciklus povećanja u kratkom roku”, iako je primijetio da su tržišta i dalje ‘”skeptična da će Fed morati podići stope iznad pet odsto kako je planirano”.

Hongkonški indeks Hang Seng dodao je dodatnih 1,2 odsto, povećavši tako svoj dobitak od početka novembar na oko 43 posto.

“S obzirom na prošla odstupanja (s američkim indeksima) i pozicioniranje, vjerovatno ima prostora za više dobitaka. Ali s globalnim tržištima dionica koje posrću zbog zarade i zabrinutosti oko rasta, upitno je kako daleko Hang Seng može odstupiti od globalnog trenda”, rekao je Mitul Kotecha, rukovodilac strategije za tržišta u razvoju u kompaniji TD Securities.

Kineski indeks CSI 300 dionica koje kotiraju u Šangaju i Šenženu dodao je 1,9 odsto, nakon što je porastao 13 odsto od početka novembra, iako se zemlja bori s neviđenim rastom broja zaraženih Covidom-19, prenosi FT.

Izvor: Lider media

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *