Država da sačuva Budvansku rivijeru, strateška preduzeća se ne prodaju

Dodajte komentar

Najavljena privatizacija Budvanske rivijere, nažalost, govori da ništa nijesmo naučili iz privatizacije Telekoma, a to je da se strateška preduzeća ne prodaju, bar ne kontrolni paket, ocijenio je za Portal RTCG ekonomski analitičar Oleg Filipović.

To je rekao komentarišući plan Vlade da naredne godine proda akcije u Budvanskoj rivijeri i još nekoliko manjih državnih kompanija, te da nastavi privatizaciju Instituta Simo Milošević iz Igala, u skladu sa presudom Upravnog suda. Takve namjere iskazane su u Planu privatizacije za 2023. godinu, koji je nedavno usvojio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Filipović nam kaže da je kompletan plan privatizacije za 2023 godinu “copy paste” svih prethodnih planova privatizacije Savjeta za privatizaciju.

“Efekte tih privatizacija vidimo i u decembru, reotkupom Željezare i Luke Bar. Privatizacija Budvanske rivijere, nažalost, govori da ništa nijesmo naučili iz privatizacije Telekoma, a to je da se strateška preduzeća ne prodaju, bar ne kontrolni paket. Budvansku rivijeru treba reorganizovati, razviti, tehničko-opetativno osavremeniti, menadžerski profesionalizovati, i u posljednjem koraku pozicionirati na nekoj evropskoj berzi. Na taj način bi se povećali i profit i vrijednosti akcija”, poručio je Filipović.

Kako je istakao, ovim predlogom privatizacije vjerovatno najzainteresovaniji za kupovinu bi bili manjinski akcionari.

“Kako bi preuzeli kontrolni paket, a država pored toga što bi ostala bez strateškog preduzeća vrlo brzo bi ostala i bez novca dobijenog ovom prodajom jer bi vjerovatno taj novac bio plasiran za pokrivanje prethodnih zaduživanja, a ne za investiciju u neki od kapitalnih projekata”, ocjenjuje Filipović.

Obrazlažući planirane privatizacije, iz Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte kazali su da osnovni cilj predstavlja “povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda”.

Direktorka Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović naglašava da je Crna Gora sita mračnih privatizacija, kakve je provodio DPS i u kojima je vrijedna državna imovina prodavana u bescjenje, “da bi smo sada svjedočili novoj mračnoj privatizaciji, ovog puta od neke druge vlade, koja god partija da njom rukovodi”. Mrdović je kazala da je Budvanska rivijera vrijedan turistički resurs ove zemlje i treba da bude sačuvana.

“Dužni smo to budućim generacijama, jer se ne svodi sve na raspodaju svega državnog, tako da ništa vrijedno ne preostane u državnom vlasništvu. Neće biti ni da nemamo dovoljno znanja za kvalitetno upravljanje tim vrijednim resursom kakva je Budvanska rivijera. Dajte upravljanje stručnjacima i kompetentnima, a ne partijskim funkcionerima, pa upravljački rezultati neće izostati”, rekla je Mrdović u izjavi za Portal RTCG.

Uostalom, kako ističe, ako se planira privatizacija jedne tako značajne turističke kompanije, onda se valjda prvo procijeni stvarna vrijednost te kompanije.

“Konsultuje se sva zainteresovana javnost, posebno stručna, utvrdi se kolika je korist koju maksimalno možete da postignete i koliko se to poklapa sa javnim interesom. A sve to radite krajnje transparentno. Najlakše je, a najgore po javni interes, ići tragom DPS-a. Naime, poznato je kako je DPS provodio privatizacije: mapira se vrijedna kompanija, tajno angažuju advokatske kancelarije koje pripreme privatizacionu proceduru kako im se sugeriše i realizuje se sam proces prodaje. Epilog svega je da su mnogi vrijedni resursi prešli u privatne ruke tako što su praktično bili poklanjani, to jest, ispod stvarne vrijednosti privatizovanih kompanija, a takođe su brojne kompanije brzo i prestale da rade, dok su se mnogi radnici našli na ulici”, poručuje Mrdović.

Kako upozorava, zato bi bilo porazno da se ulazi u novu privatizaciju “grlom u jagode” i bez jasnog plana, posebno ne od vlade koja je manjinska i bez političkog legitimiteta, jer joj je izglasano nepovjerenje.

“Pored toga, može se primijetiti i vrhunski cinizam koji iskazuju iz manjinske vlade kada govore da im je cilj da vrate što više imovine u državno vlasništvo, a kada pominju Željezaru, Luku Bar, Port of Adria…Onda se postavlja pitanje zašto se želi prodati Budvanska rivijera, kada je već cilj da država ima što više vrijednih resursa u svom vlasništvu”, kazala je Mrdović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *