Dobit Samsunga pala najniže od 2014.

Dodajte komentar

Samsung Electronics je u petak objavio da mu je tromjesečna dobit pala za dvije trećine na osmogodišnji najnižoi rekord jer je slabljenje globalne ekonomije uticalo na cijene memorijskih čipova i smanjilo potražnju za elektronskim uređajima.

Tužna procjena dobiti najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i TV-a — predvodnika globalne potrošačke potražnje — daje slab ton tromjesečnim rezultatima drugih tehnoloških kompanija.

Očekuje se da će se dobit Samsunga ponovo smanjiti u tekućem tromjesečju, rekli su analitičari, nakon što je južnokorejska kompanija objavila da je operativna dobit u razdoblju od oktobra do decembra vjerovatno pala za 69% na 4,3 triliona wona (3,37 milijardi dolara) sa 13,87 triliona wona godinu ranije.

Bila je to Samsungova najmanja tromjesečna dobit od trećeg tromjesečja 2014. i ispod procijena od 5,9 triliona wona Refinitiv SmartEstimate, koja je ponderirana prema predviđanjima analitičara koji su dosljednije tačni.

“Sve Samsungove kompanije imale su teške trenutke, ali posebno čipovi i telefoni”, rekao je Lee Min-hee, analitičar u BNK Investment & Securities, prenosi SEEbiz.

Rastuće globalne kamatne stope i troškovi života smanjili su potražnju za pametnim telefonima i drugim uređajima koje proizvodi Samsung, kao i za poluprovodnicima koje isporučuje konkurentima poput Applea.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *