Montekargo zadovoljan 2022, ove godine očekuju za petinu veći obim prevoza

Dodajte komentar

Montekargo bi trebalo da 2022. završi u plusu, rečeno je Pobjedi iz te željezničke kompanije. Nijesu nam kazali preliminarne podatke o poslovnim rezultatima, ali su naveli da su u prvih devet mjeseci 2022. bili u plusu 400.000 eura. Prema podacima Montekarga, u prva tri kvartala prevezli su milion tona robe što je 69 odsto više u odnosu na isti period 2021. Iz menadžmenta ističu da su prihodi od prevoza robe u prvih devet mjeseci 70 odsto veći nego u uporednom periodu 2021.

– Obim prevoza je u četvrtom kvartalu u padu zbog radova na pruzi u Srbiji, pa sumnjamo da će dobit biti u skladu sa planom, mada očekujemo pozitivan rezultat. Smatramo to velikim uspjehom, jer smo se sa akumuliranim dugovima iz prethodnog perioda uspješno izborili na tržištu i ostvarili pozitivan rezultat – kazali su Pobjedi iz Montekaga.

Tvrde da je to i posljedica toga što se lani generalno radilo na unapređenju djelovanja na tržištu ,,koje je sve zahtjevnije“. Naveli su da su kontinuirano pratili tržište, prihvatali i prilagođavali se novim zahtjevima i uslovima, uspostavili odgovorniji način organizacije posla i podizali kapacitet vozova investicionim ulaganjima.

– Investiciona ulaganja su podigla mobilnost voznog parka sa 58 na 90 odsto. Ulaganja u vozna sredstva iznosila su 3,85 miliona eura i to sve iz poslovnih sredstava, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći države – kazali su iz Montekarga i dodali da su remontovali 93 vagona i dvije elektro-lokomotive, dok remont treba biti završen u martu ove godine. Montekargo je raspisao još dva tendera za opravku još dvije lokomotive.

– Izazovi sa kojima smo se susretali u prethodnom periodu su da iz poslovnih sredstava vršimo sve investicione opravke voznih sredstava koja se mjere milionskim vrijednostima, a da uz to nijedna obaveza prema zaposlenim nije izostala ili kasnila – istakli su predstavnici Montekarga.

Naveli su da su naslijeđeni poreski dug uspješno otplaćivali putem reprograma.

-Nakon dužeg perioda smo jedina željeznička kompanija na bijeloj listi poreske uprave – naglasili su iz Montekarga.

Naveli su da su im najznačajniji korisnici usluga Uniprom metali za koje prevoze boksit i Srbija kargo sa kojima prevoze ugalj i vještačko đubrivo. Za Trans Cargo Logistic iz Beograda prevoze bakarni koncentrat, lužinu, rudu gvožđa za potrebe Zi Jin iz Bora i Majdanpeka i HBIS GROUP iz Smedereva, te Transfera za koje prevoze djetelinu i GEFCO za koje prevoze kontejnere.

-Svi ugovori sa tim partnerima su potpisani i za poslovnu 2023. godinu. Za 11 mjeseci 2022. godine prevezli smo 560.000 tona boksita, 400.000 tona bakarnog koncentrata, 70.000 tona rude gvožđa, tako da do kraja godine prognoziramo da ćemo prevesti ukupno 1,35 miliona tona robe – kazali su iz Montekarga.

U Montekargu prognoziraju da će ove godine doći do uvećanja obima prevoza za 23 odsto.

-Bitno je napomenuti da sva predviđanja u uslovima globalne krize mogu biti izložena velikim negativnim oscilacijama, zbog čega ćemo sa većom pažnjom pratiti i u realnim okolnostima preduzimati adekvatne mjere – poručuju iz Montekarga.

Povećali broj zaposlenih na 322

Kompanija ima 322 zaposlena, od čega 295 na neodređeno, 14 na određeno i 13 pripravnika.

– U prošloj godini je došlo do povećanja broja zaposlenih u skladu sa potrebama organizacije prevoza i povećanog obima prevoza. Povećanje se najviše odnosi na izvršno osoblje koje direktno radi na organizaciji i pripremi vozova u stanicama, čiji rad je u turnusu (24 sata) i u skladu sa zakonskom obavezom – rekli su iz Montekarga, ne precizirajući za koliko je povećan broj radnika.

Iz Montekarga nijesu precizirali ni kolika je prosječna plata, niti kakva će im biti kadrovska politika u ovoj godini.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *